Welkom bij Awen

Ginkgo: veerkrachtige overlever en symbool van hoop

Uit het lood geslagen en op zoek naar een momentje om tot rust te komen, liep ik het kasteelpark in en ging in het voorjaarszonnetje bij de boom zitten die mijn aandacht trok. Ik voelde me gesteund door de boom en na enige tijd begon ik me af te vragen welke boom het was. Ik herkende de vorm en de bast niet, en de vorm van de blaadjes verraste me. Zou het? Een plantenherkenningsappje op mijn telefoon bracht de uitkomst en het bordje dat ik later aan de andere kant van de grote boom ontdekte (handiger dan zo'n app), bevestigde het nog eens. De grote boom, net aan het uitlopen met piepkleine zachtgroene blaadjes en nog zachtergroene bloemen, was een Ginkgo biloba: Japanse notenboom, ginkgo, tempelboom.
 

De boodschap van de Ginkgo

Wow! Typisch gevalletje ‘taxus-verrassing’! Net als bij mijn eerste kennismaking met een echte taxus (die worden namelijk als je ze met rust laat enorm groot en oud, zie foto), begreep ik bij deze kennismaking met een echte ginkgo meteen waarom deze bomen in het Verre Oosten als tempelbomen gebruikt worden. De ginkgo waar ik onder zat, had een stam met ik schat een omtrek van vier meter en een fikse hoogte. Later ontdekte ik dat deze boom rond 1865 geplant was en dus ruim 150 jaar oud is.

Al kijkend naar de hoge boom meende ik me te herinneren dat na de atoombom op Hiroshima drie ginkgo’s bij een tempel de verschrikkelijke verwoesting overleefd hadden. Het beeld van krachtige bomen die zo’n vreselijke oorlogsdaad konden overleven, gaf me op een of andere manier de innerlijke overtuiging dat wat me zo uit het lood geslagen had, ook goed zou komen. Mijn dierbare zou zijn worsteling overwinnen. Ik geloof dat ik naar juist deze boom met juist deze boodschap geleid werd. Zo’n boom verdient een nader onderzoek.
 

Enige in zijn soort, enige in zijn familie

Ginkgo biloba hoort tot de Ginkgoales, een orde die 248 tot 65 miljoen jaar geleden welig tierde en overal in het noordelijk halfrond voorkwam. Na vele (vele) jaren is deze orde uitgestorven, op één enkel geslacht na: de Ginkgo biloba. De ginkgo heeft in een paar afgelegen en wilde berggebieden in China zijn thuis gemaakt. Daar wortelt hij diep, het liefst op een zonnige standplaats met veel water en veel waterafvoer.

De betekenis van het woord ginkgo komt neer op zilveren vrucht of zilveren abrikoos, vernoemd naar de ronde zaden die de ginkgo draagt. Ondanks de poëtische naam schijnen de vruchten erg te stinken. De waaiervormige bladeren worden in het najaar heldergeel voordat ze laat in de herfst af vallen. Met het oog op zijn bijzondere tweedelige vorm verklaarde Duitse wetenschapper en filosoof Johann Wolfgang von Goethe (1749-1823) het blad tot symbool van vriendschap.
 

Eeuwenoude tempelboom

De mens bracht de ginkgo van de bergen naar de tempel. Deze boom kan op alle plekken in de bast nieuwe bladeren of takken te vormen. Oudere exemplaren kunnen luchtwortels maken, waarmee onderste takken gedragen worden en zo kan een beschadiging aan de kroon opgevangen worden. Met deze vaardigheden kan de ginkgo maar liefst duizend jaar of zelfs nog ouder worden. Het is een symbool van doorzettingsvermogen, lange levensduur en eeuwigheid. Het oosterse brusje van de taxus, dus! Het werd een passende wachter voor een heilige plek.

Toen de Europese mens de schoonheid van de tempelboom ontdekte, bracht hij de ginkgo naar de rest van de wereld. Inmiddels vind je deze boom vaak in stadsomgevingen, aangezien ze goed tegen vervuiling kunnen en ze in de herfst de straten natuurlijk prachtig geel opfleuren.
 

Veerkrachtige hibakujumoku

Het meest bekend is de ginkgo waarschijnlijk door de verhalen van de ginkgo en de atoomboom. In augustus 1945 werd door de Verenigde Staten boven Hiroshima in Japan een atoombom tot ontploffing gebracht. Er volgde een onbeschrijflijke verwoesting, alles en iedereen gedood, verwond. Mens, natuur, gebouwen, alles weg. In de jaren na de ontploffing eiste de radioactieve straling ook een groot aantal slachtoffers.

In die chaos en destructie werd iets bijzonders opgemerkt. Enkele maanden na de ontploffing begonnen ginkgo's uit te lopen. Zelfs de bomen die binnen twee kilometer van het hypocentrum stonden, maakten nieuwe bladeren aan. In de herfst, nota bene. Blijkbaar zijn de cellen in de ginkgo dusdanig gerangschikt dat de buitenste lagen vreselijk beschadigd kunnen raken, maar dat desondanks de diepliggende levende cellen de levenskracht weer naar buiten kunnen brengen.

Ook andere bomen krabbelden na de verwoesting trouwens weer op. Bomen die de atoombom overleefd hebben, worden A-bombed trees of hibakujumoku (gebombardeerde bomen) genoemd. Aantallen lopen uiteen, maar de mooiste verhalen gaan over 'ginkgo bij een tempel'. Dat de ginkgo daardoor een symbool van veerkracht en hoop geworden is, verrijkt het levensverhaal van deze bijzondere boom.
 

Ginkgo biloba, boom van doorzettingsvermogen, lange levensduur en eeuwigheid; van veerkracht en hoop; van vriendschap. Bedankt voor je liefdevolle aanraking op het juiste moment. Ik wens dat jouw bijzondere verhaal iedereen helpt herinneren aan zijn of haar onmetelijke innerlijke kracht, waarmee elke lastige situatie overwonnen kan worden.

 

CW/2023-04


/ | \

spinsels

De engel met de wc-rol

Het werd een dramatische wandeltocht. De man die we een dag eerder ontmoetten, zei dat hij er twee uur over had gedaan om…

Volg de kleur

Ik zag een leuke herfst-wandeltip bij IVN natuureducatie die ik graag met je deel. Ze organiseerden in oktober #2uurnatuur om mensen te inspireren…

Toe-val op de dag buiten de tijd

Elke ochtend gebruik ik een korte test (met duim en wijsvinger in een cirkel) om het spiertesten te oefenen. Ik doe dat met…

Grootse dingen beginnen altijd van binnen uit

Wat me zo raakt in het voorjaar, is het prille. Het prille groen, de prille bloempjes, de prille knoppen. De natuur wil naar…

Moedernacht

Met midwinter ligt alle kracht in de Aarde verborgen. Bomen en planten hebben zich in zichzelf teruggetrokken, zaden wachten verborgen in de donkere…

Het aanpassingsvermogen van Elfje Twaalfje

Een van de sprookjes die ik vroeger geweldig vond, was het sprookje van Elfje Twaalfje uit 1969. Het is een verhaal geschreven en…

Verbindende Zee, Verbindend Water

We lopen een regenachtig en mistig Noordzeestrand op. "Kijk," zegt mijn lief, "dat is dezelfde zee als waar we vorige week op vakantie…

Mind, brain, heart

"The Mind of God, the Brain of Man, the Heart of the Shaman" Is dat geen prachtige combinatie? Het is de titel van…

Verbinden met je plek

Bij een van de boswandelingen willen de grote en de kleine berkenstaf met me mee op pad. Zonder het te begrijpen, geef ik…

Tijdreismachine

Waar brengt het labyrint jou naar toe? Soms werkt het labyrint voor mij als een tijdreismachine. Ik begin te lopen en het voelt…

Yin & Yang en balans

Yin/Yang symbool Tijdens de lente- en de herfstequinox duren daglicht en nachtduister even lang. Er is balans. En als het gaat over balans,…

Wees nieuwsgierig en verwacht wonderen

Gisteravond (20-8-20) ontving ik de nieuwsbrief van Tom Kenyon, een bekende sound healer uit de Verenigde Staten. Tom gaf een oud/nieuw bericht door…

Udense schrijft mee aan ‘Wegwijs in het labyrint’

Persbericht in het Udens Weekblad van 3 maart 2021 naar aanleiding van de publicatie van het boek 'Wegwijs in het labyrint, een reisgids…

Dansen om de meipaal

In oude verhalen wordt gesproken over het samenkomen van de godin van het land en de koning van de mensen. Mei Koningin, Mei…

Cadeautje: werkboek labyrint tekenen

Het labyrint altijd bij je Als je weet hoe je het labyrint kunt tekenen, heb je het altijd bij je. Makkelijk bij de…

Het labyrint van Chartres - het labyrint

/ | \ Lees hier deel 1 t/m 10 overLabyrint van Chartres - de kathedraal / | \ 👣 Labyrint van Chartres -…

Keuzes die de reis vormgeven

Oriah Mountain Dreamer schreef in januari 2013 een artikel over het labyrint. Ze schrijft dat je kunt kiezen het leven te zien als…

Bocht in de weg

Ik had een heel leuke week, met mooie ontmoetingen, leuke ervaringen, verrassende telefoongesprekken. Als klap op de vuurpijl bracht de ideeënfee ook nog…

Meidoorn, boom van de godin

In een eerdere post vertelde ik over de clootie trees (lapjes- of koortsbomen) die je vaak bij heilige plekken kunt vinden. Vaak zijn…

Staartdeling

In de groep acht afscheidsmusical van mijn dochter waren er ook vier zeemeerminnen op het eiland: Zeemeermin, Zeemeerplus, Zeeminkeer en Zeemeeris. "Is dat…

St Anna

Een van de beschermheiligen van Bretagne is Sint Anna, in NL vaak weergegeven als Sint Anna te Drieën. Hoewel de oorspronkelijke Bretonse Sint…

Het heten van gewijde bomen

Precies op het juiste moment bevond ik mij onder een ginkgo. Op zoek naar meer informatie over deze Aziatische boom kwam ik het…

Cadeau voor de mensheid

Blootsvoets lopen ze in het zonovergoten labyrint. De ene vrouw loopt het pad naar binnen, de andere het pad naar buiten. Ze komen…

Cliff hangers of cliff huggers

Tijdens een prachtige wandeling aan de Engelse kust staan we in het heerlijke bos plotseling oog in oog met een statige beukenvrouwe. Ze…

Zirbe, de koningin van de Alpen

Op stap in Großarltal, op stap met de Zirbelkiefer Meerdere malen heb ik genoten van het prachtige Oostenrijkse Großarltal vanuit het fijne Chalet…

Bloedmaan, blauwe maan, supermaan, superlatieven

Op internet verschijnen steeds meer artikelen over de wondere krachten van de maan. Ik vind dat fijn. De maan laat tenslotte een prachtige …

54 planten

En zo bestelde ik een meidoornhaag voor in de zijtuin. Dertig stuks voor zes meter. En drie sleedoorns. En een vlier. Ach, weet…

Wat je ziet, hangt af van waar je zit in de kring

- via Sig Lonegren