Welkom bij Awen

Zielenrust

Toen mijn voormalig partner stierf, werd ik enige ouder voor onze kinderen. De eerste periode woog dat besef zwaar op mij. Mij mocht nu niks meer overkomen. Ik moest in leven blijven. Elke keer als ik de auto instapte, was ik mij er terdege van bewust dat ik weer thuis moest komen. Daardoor reed ik anders, deed ik anders. Ik had die gedachten in de gaten, gaf het ruimte. Na een tijdje begon het drukkende 'een ouder verantwoordelijkheidsgevoel' me wat te hinderen, in mijn gevoel van vrijheid en als ik eerlijk was, ook mijn levensvreugde kreeg minder glans.

Het was een van die dingen die we ons voorgenomen hadden te regelen. Vol levenskracht en andere levensvraagstukken hadden we geen dierbaren gevraagd voor onze kinderen te zorgen mochten wij komen te overlijden. We hadden het er bij tijd en wijle over gehad, wie geschikt zou zijn, bij wie onze kinderen zich thuis zouden voelen. Uiteindelijk hadden we het telkens weer laten rusten. "We denken er nog even verder over na." Maar nu was het moment daar om een beslissing te nemen en de vraag te stellen. Dit moest geregeld worden, niet alleen voor mijn kinderen, ook voor mijzelf.

Ik vroeg hen of ik langs mocht komen om een belangrijke vraag te stellen. Dat mocht. Die avond vroeg ik hen of ze erover na wilden denken of zij voor 'mijn' kinderen wilden zorgen mocht het nodig blijken te zijn. Hun antwoord staat op mijn netvlies en draag ik in mijn hart. Zij zeiden: "Daar hoeven we niet over na te denken. Het antwoord is ja." Ze hadden het er samen al over gehad, welke vraag ik hen persoonlijk zou willen stellen en wat hun antwoord zou zijn. De tranen van dankbaarheid voor de onvoorwaardelijke liefde die ze mij en ons toonden, zijn mij nog steeds dierbaar.

Op weg naar huis zat ik vol met tranen, liefde en dankbaarheid. Een beetje dramatisch dacht ik: "Nu kan ik met een gerust hart sterven." Maar meteen daarachteraan riep ik dat een halt toe. Dat is de verkeerde kant op dankbaar zijn. Het is: "Nu kan ik met een gerust hart léven!" Een diepe rust kwam over mij heen. Het voelde alsof alles weer klopte. Zielenrust, noemt een vriendin dat. Ja. Zielenrust. En met een gerust hart leven.

 

CW/sept22


/ | \

spinsels

Crowdfunding: Op stap met de bomen dryadenkaarten

crowdfundings campagne Op stap met de bomen dryadekaartenhet Laaglandse bomenorakelLees mijn campagne en doneer opvoordekunst.nl Er is niks mis met het hebben van…

Cormoran van St Michaels Mount

"Cormoran de Reus woonde met zijn vrouw Cormelian in Cornwall. Bij eb bracht hij wit graniet van het vasteland om het eiland te…

Over Negen

Naar aanleiding van de online labyrint ontdekkingsreis '99x Winter Labyrinspiratie Wandeling' die ik organiseer, kwam de vraag 'waarom Negen?' Voor mij was Negen…

Een oud woord: appel

Voor de cyclus Dryade als gids in het labyrint, is deze keer de Appel aan de beurt. De appel speelt een rol in…

Met je linkerhand uit het labyrint

In een van de labyrintgroepen op facebook vroeg iemand: "Is het niet zo dat als je tijdens het lopen je hand op de…

Voordat je morgen weer aan het werk gaat

De eerste maandag na de 12 heilige nachten is de dag dat veel mensen na de midwinter- en/of kerstperiode weer aan het werk…

Bocht in de weg

Ik had een heel leuke week, met mooie ontmoetingen, leuke ervaringen, verrassende telefoongesprekken. Als klap op de vuurpijl bracht de ideeënfee ook nog…

Iedereen verlicht in het labyrint

In het ntr programma 'Iedereen verlicht' reist presentator Narsingh Balwantsingh in zijn tuktuk door Nederland op zoek naar 'persoonlijke verhalen van mensen die…

Zwerven over zijpaden: wat doe je in je kullezak?

Nadat ik de eerste twee stukken over het labyrint van Chartres schreef, vroegen de bomen om aandacht. Ik volgde een spoor dat me…

Geluksplek

Mijn ouders namen ons vroeger elk jaar mee naar een favoriete vakantieplek aan de Mittelrhein. Ik weet nog goed dat mijn klasgenootjes dat…

Bomen boekenlijst

/ | \ Patrice Bouchardon: Bomen en hun genezende krachtenFranse bomenman met o.a. praktische oefeningen om in het bos te doen. Fred Hageneder:…

Hazelaar toverboom

Hazelaar is een boom die vaak verbonden wordt aan magie. Een van de etymologische sporen van het woord hazelaar leidt naar het Angelsaksische…

Onzichtbare oogst

De herfstperiode is een periode van oogsten. Niet alleen in de natuur, ook voor het onderzoeken van de oogst van jouw natuur is…

Ariadne, vrouwe van het labyrint

In de Griekse mythe van Theseus en de Minotaurus lijkt Ariadne een zijdelingse rol te spelen. Als dochter van koning Minos wordt ze…

Waarom de kraai zwart is

of: Het verhaal van Regenboog Kraaieen verhaal van de Lenape Nation Lang geleden was de wereld warm en vredig, en alle dieren leefden…

Het donker in de schijnwerpers

Dit artikel over de invloed van kunstlicht op het welzijn van mens en natuur schreef ik voor De natuur uw arts, het (online)…

De spiraal van de koru

April is de maand van het openen. Volgens een theorie komt het woord april van het Latijnse apirere, dat openen betekent. Varens openen…

Vlammende vogel

Tijdens een meditatie voelden een dierbare vriendin en ik allebei roze vleugels, om ons heengeslagen of groeiend op onze rug. We verbonden deze…

Over Vrouwe Holle: symboliek van het sprookje

Op mijn speurtocht naar Vrouw Holle kwam ik ook op de website van Abe de Verteller. Hij legt de symboliek van het sprookje…

Niets is wat het lijkt 1: een wakkerschuddertje

Haha, leuk wakkerschuddertje! Als liefhebster van oude bronnen was de vakantie in Cornwall een feestje. We kwamen bij een bijzonder mooie plek, vol…

Over Vrouwe Holle: de Inwijdster

De frisse lichtgroene net ontluikende blaadjes van de Vlier doen me aan Vrouw Holle denken. Ik probeer me voor de geest te halen…

Het donker als je vriend

Sta vanavond bij dat uur lichten uit van Earth Hour meteen eens stil bij lichtvervuiling. Nee, niet LUCHTvervuiling, maar LICHTvervuiling. Die overdadige lichten…

Ereplekje

'Altaar', etymologische herkomst: Latijn, in gebruik geraakt in de betekenis van 'offertafel'. Latijnse herkomst onbekend. Moest waarschijnlijk de inheemse benamingen (en tegelijkertijd de…

Gewoon weten

Ken je dat? Dat gevoel dat je opeens iets weet. Echt heel diep van binnen iets heel zeker weet. Iets werkelijk weet zonder…

Natuurinclusief

Hoe kan jij bijdragen aan een natuurinclusieve werkwijze? Amerikaanse boer Joel Salatin roept in dit artikel uit de Groene op om met andere…

De boom van Nederland

In mijn nieuwsbrief Cawen inspireert stelde ik in september 2023 de vraag wat bij uitstek dé boom van Nederland zou zijn. De eik…

Veegwagen

Gisteren had ik een sessie met Tony Christie, de Ierse heler en messenger of oneness. Ik wilde van het een en ander af…

Wat je ziet, hangt af van waar je zit in de kring

- via Sig Lonegren