Welkom bij Awen

Mijn vader missen

Zoals ons gebruik was geworden, aten mijn moeder en ik op de terugweg van de therapeut een hapje in een fijn cafetaria. Of eigenlijk zaten we buiten. Het was zonnig en warm weer, en verfrist door een heerlijk briesje genoten we van het terras. We keken uit over de heuvels, de velden, de bomen. We zuchtten en lieten ontspanning toe. Ik zei: “Nou mam, het enige dat ontbreekt, is de Rhein.” (Dat is ‘onze’ plek in Duitsland waar we al tientallen jaren vakantie vieren en ontspanning vinden.)

Het was eigenlijk een heel ondoordachte uitspraak. Mijn vader was zes weken daarvoor overleden, dus om nou te zeggen dat die rivier het énige was dat ontbrak… Ik dacht er wat verder over na, over waar mijn uitspraak vandaan kwam en hoe dat missen dan bij mij werkt. Later, in de intimiteit van de auto op weg naar huis, deelde ik mijn gedachten met mijn moeder.

De gezondheid van mijn vader werd verscheidene jaren gedwarsboomd door een ernstig aneurysma. Dat gaf hem het gevoel dat hij een wandelende tijdbom was. Hij reed alleen nog kleine stukjes en als er iets verder weg te doen was, reed ik. Al bijna drie jaar gingen mijn moeder en ik naar deze therapeut en dan aten we elke keer op de terugweg een hapje bij dit cafetaria. Mijn vader was ondertussen thuis, en dat was goed. Daar wilde hij zijn, fijn in zijn eigen omgeving. Op die manier bekeken, ontbrak mijn vader niet op die plek.

Al mijmerend over dat plaatje waar mijn vader al drie jaar geen deel van uitmaakte, kón uitmaken, voelde ik heel sterk zijn aanwezigheid. Het was de energie van mijn vader in zijn ware en pure zijn. Zonder aneurysma, zonder beginnende dementie, zonder tijdbom-gevoel. Ik voelde mijn vader vanaf de Andere Kant, nu vol vreugde en gezondheid, vol humor en kracht. Zoals hij altijd geweest was. Op die manier ontbrak mijn vader groots op die plek. Ontbreekt hij op elke plek.

Toch ben ik niet in rouw. Ik mis hem, ja, natuurlijk. Door de beginnende dementie miste ik hem al langer, dus ik had een beetje kunnen oefenen. Maar het gevoel van hoe hij voelde, daar aan de Andere Kant, zo vol vreugde en kracht, daar kan ik alleen maar blij van worden. Ik vertrouw erop dat ik hem wel weer zie. Sowieso zie ik hem hier elke keer dat ik zijn aanwezigheid voel. Als hij er is voor mijn moeder, voor mij of voor mijn kinderen. Later zien we elkaar daar weer, en zullen we plannen maken voor nieuwe levenslessen.

‘Jouw ziel en mijn ziel zijn heel, heel oude vrienden’
- Hafiz, Perzisch dichter en mysticus uit de 14e eeuw


CW/jul22


/ | \

spinsels

Vlammende vogel

Tijdens een meditatie voelden een dierbare vriendin en ik allebei roze vleugels, om ons heengeslagen of groeiend op onze rug. We verbonden deze…

Labyrint op mijn pad

Ergens in de jaren 90 van de vorige eeuw kwam ik via via via op de website van Sig Lonegren (www.geomancy.org) terecht. Ik…

Zeemeermin van Zennor

Bij een land aan zee horen verhalen over meerminnen. Dit verhaal komt van Zennor, West Penwith, Cornwall. “An Vorvoren a Senar”Oftewel ‘de Meermin…

Samhain 3: Gebed voor de voorouders

Gedicht voor de voorouders Dit is de nacht waarin de poort tussen onze wereld en de wereld van spirit het dunste is. Vannacht…

Hazelaar toverboom

Hazelaar is een boom die vaak verbonden wordt aan magie. Een van de etymologische sporen van het woord hazelaar leidt naar het Angelsaksische…

Zingen voor de Appelboom

Het verhaal gaat dat in Engeland al eeuwenlang in de winter liederen gezongen worden bij appelbomen. Op de Twaalfde Nacht (de twaalfde nacht…

Kollenbloem

Tjee... heb je ooit al eens met aandacht naar een papaver gekeken? Moet je eens kijken, hoe die blaadjes opgefrommeld in die beschermende…

Het verhaal van de olijfboom

Ik reisde vorige week door Italië, waar ik diep geraakt werd door de schoonheid en kracht van de olijfboom. Ik ging op zoek…

Om vardanam nama

Soms gebeurt er tussen de regels door iets dat onverwacht diep raakt. In een training over overvloed kwam de Indiase mantra om vardanam…

Transformatie van de vlier

Ik stop wel vaker voor bomen, zoals voor deze Vlier. Met het prachtige zonnetje erbij waren de kale takken indrukwekkend. Bijna niet voor…

Kissing the Cailleach (9min)

Zoals jullie wellicht nog weten, heeft de Cailleach een warm plekje in mijn hart. Anthony Murphy van Mythical Ireland vertelt over zijn heldere…

Cadeautje: papieren labyrinten

Vingerlabyrinten om te lopen met je vinger Het spiraliserende pad van het labyrint helpt om tot rust te komen, je evenwicht te hervinden…

Circulair delen

In het boek met de prachtige titel 'Midwifing death' (het vroedvrouwen van sterven) spreekt schrijfster Leslene della-Madre o.a. over delen. Geven van cadeaus,…

De engel met de wc-rol

Het werd een dramatische wandeltocht. De man die we een dag eerder ontmoetten, zei dat hij er twee uur over had gedaan om…

Schapen op de Schaapshoeve

De kogel is door de kerk: we hebben schapen! Er is ons ontelbaar vaak gevraagd waar de schapen op de Schaapshoeve zijn. Elke…

Slinger door het jaarwiel

Een van mijn leraren, Sig Lonegren, combineerde het lengen van de dag met de slinger van een staande klok. De verste uitslagen van…

Klavertje drie, klavertje vier

Mijn oog werd getrokken door bloeiende klaver en opeens herinnerde ik me weer dat ik dat ik dat vroeger als kind een mooi…

Hoedsterschap in het labyrint

Afgelopen vrijdag na het klankconcert liep een tweetal dames in het laatste midzomeravondlicht het labyrint. Een van de vrouwen liep voor het eerst…

De duif met het gouden stoeltje

Tussen het Thüringerwoud en het Harzgebergte leunde tegen een heuvelhelling een boederij van een godsvruchtige boer. Als het weer Kerstmis werd, sloop de…

Moedernacht

Met midwinter ligt alle kracht in de Aarde verborgen. Bomen en planten hebben zich in zichzelf teruggetrokken, zaden wachten verborgen in de donkere…

Over Vrouwe Holle: de Inwijdster

De frisse lichtgroene net ontluikende blaadjes van de Vlier doen me aan Vrouw Holle denken. Ik probeer me voor de geest te halen…

Oliebol

De oliebol is een typisch Nederlands Oud & Nieuwgerecht. In 1667 werd de oliebol voor het eerst genoemd. Voor die tijd heette het…

Ooievaars luiden de lente in

Met een kopje thee in een lang verwacht voorjaarszonnetje op het dakterras. Opeens lijkt de wereld om me heen te veranderen. Er is…

Venus godinnen

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Op instagram schreef ik in april en mei 2020 een reeksje over Venusgodinnen. 1/ Aphrodite April wordt etymologisch…

Een oud woord: appel

Voor de cyclus Dryade als gids in het labyrint, is deze keer de Appel aan de beurt. De appel speelt een rol in…

Over Negen

Naar aanleiding van de online labyrint ontdekkingsreis '99x Winter Labyrinspiratie Wandeling' die ik organiseer, kwam de vraag 'waarom Negen?' Voor mij was Negen…

Waar je ook bent, daar begint het

 - Kabir