Welkom bij Awen

Het verhaal van de olijfboom

Ik reisde vorige week door Italië, waar ik diep geraakt werd door de schoonheid en kracht van de olijfboom. Ik ging op zoek naar informatie over de olijfboom en vond twee legendes. Het ene is het bekendste (waar Athena de strijd met Poseidon om de stad Athene wint door het schenken van een olijfboom), het andere kan ik alleen op één Nederlandse website terugvinden. Geniet van het mooie verhaal, dat zo mooi bij Beltain past
 

“LUISTER:

In de tijd dat Zeus vanaf de Olympus zijn rijk regeerde, stond in een klein afgelegen dorp aan de voet van een heuvel, het huis van Galatios. Hij was een boer, met een klein stukje land en wat dieren. Samen met zijn vrouw, Camille, leefden ze van het land en wat de seizoenen hen gaven. Ze hadden een simpel leven, zonder rijkdommen, maar met grote liefde voor elkaar. De grote pijn in hun bestaan was het feit dat ze nooit kinderen hadden gekregen. De jaren verstreken en ze hadden zich hierbij neergelegd. Ze hadden elkaar en waren allebei gezond, ondanks hun inmiddels hoge leeftijd.

Op een dag, bij het aankrieken van de dag, wordt Galatios wakker. Tot zijn grote verbazing ziet hij dat z'n vrouw nog naast hem in bed ligt. Dit is vreemd, want normaal gesproken is zij zeker een uur eerder wakker, en tegen de tijd dat Galatios uit bed komt, ruikt hun kleine huisje al naar houtsvuur en versgebakken brood. Zachtjes schudt hij Camille wakker. Tot zijn grote schrik is ze bezweet van de koorts en haar ogen staan zwak. Snel gaat hij wat water halen voor haar en dept haar voorhoofd. Het ziet er niet goed uit en hij besluit naar het volgende dorp te lopen om hulp te halen. Zo snel z'n oude benen kunnen rent hij de afstand en in zijn gedachten doet hij schietgebedjes. Bij terugkomst, samen met een kruidendokter, blijkt al gauw dat er weinig hoop is voor Camille. Hij moet haar kruidenthee geven en bidden voor haar. Dit gaat twee dagen zo door, maar haar toestand verslechtert. Op de derde dag, aan het einde van de morgen, blaast Camille haar laatste adem uit.

Galatios is ontroostbaar. Hij zit aan het beekje naast hun huis hard te huilen. Op dat moment verschijnt Zeus en vraagt de oude man wat er aan de hand is, wat er zo verschrikkelijk kan zijn om een volwassen man zo hard te laten huilen. Galatios vertelt Zeus over het sterven van zijn vrouw en gaat op zijn knieen in een smeekbede. “Zeus, grote god, geef me alsjeblieft mijn vrouw terug, blaas haar weer adem in, ze is het enige wat ik heb op deze wereld.” Het antwoord van Zeus is: “Dat is het enige wat ik niet voor je kan doen, mijn beste man. Noem iets anders en ik zorg ervoor dat je het krijgt.” Het verzoek van de oude man, is voor Zeus onbegrijpelijk: dan wil de oude man sterven. Als hij niet met zijn lieve vrouw samen kan zijn in deze wereld, wil hij samen met haar zijn in de nieuwe wereld. Zeus wil aan dit verzoek niet direct gehoor geven. Hij zegt de man dat hij er 1 volle dag heel goed over na moet denken. Galatios heeft die dag niet nodig. Hij weet wat hij wil. De volgende dag zit hij 's morgens vroeg al bij de beek op Zeus te wachten. Zodra die verschijnt, stelt hij de man dezelfde vraag en krijgt hetzelfde antwoord. Het verzoek van de oude man wordt ingewilligd door de nog steeds verbaasde oppergod.

Naderhand plant Zeus een nieuw zaad in de grond naast de beek. Het moet uitgroeien tot een boom. Een boom die lijkt op 2 mensen verstrengeld in elkaar, als symbool van liefde. Een boom die sterker is dan alle andere bomen. Een boom die veel gezond fruit draagt en een uitzonderlijk lange levensloop heeft.

Kijk maar eens goed rond op je volgende vakantie in Griekenland. Galatios en Camille hebben heel veel kindertjes gekregen. Allemaal met hun eigen karakteristieke vorm. Dit verhaal werd me verteld door de 84-jarige 'Kurios Panagiotis' in Areopolis, Mani, Griekenland.”
 

Bron: gevonden op deze website.


Al zoekend en speurend naar nog meer bronnen die dit verhaal vermelden, kom ik ander verhaal met soortgelijke strekking tegen: Zeus die Baucis en Filemon na hun dood tot bomen verandert en laat verstrengelen (een linde en een eik). Dat verhaal vind je hier in spinsels.

Maar samen veranderd worden in een olijfboom...
die legende vind ik nog wel het mooist.


CW/apr2018


/ | \

spinsels

(Tover) ketels

Als je van sprookjes houdt en aan ketels denkt, denk je vast als eerste aan heksenketel. Zo’n typische zwarte driepoot voor het brouwen…

Gebaande paden

Bart Jungmann interviewde labyrintcollega Marion Kuipéri en mij over het labyrint. Zijn artikel verscheen in de Volkskrant op 5 juli 2017. Gebaande paden…

Ode aan de Moeders

Moedernacht Ik kruip op jullie schoot en hef mijn glas Op mijn moeder Op mijn tantes Op mijn grootmoeders Op mijn oudtantes Op…

Suarz samo ein rauon

'Zo zwart als een raaf' - Oudnederlands, 1100Vorige maand was ik in Oostenrijk voor de tai chi week van mijn man. 's Ochtends…

Jong of oud?

De ijskoude wind van vandaag maakte de aarde hard en koud. Terwijl ik een wandeling maakte, voelde ik tot op het bot dat…

Wat is Awen?

Een vonk van inspiratie Voor mij betekent Awen een vonk van inspiratie, een vonk aangewakkerd en gedragen door de goddelijke Adem. Een klein…

Oliebol

De oliebol is een typisch Nederlands Oud & Nieuwgerecht. In 1667 werd de oliebol voor het eerst genoemd. Voor die tijd heette het…

Cadeautje: werkboek labyrint tekenen

Het labyrint altijd bij je Als je weet hoe je het labyrint kunt tekenen, heb je het altijd bij je. Makkelijk bij de…

Kiekemoe!

  CW/20170312 / | \

Kissing the Cailleach (9min)

Zoals jullie wellicht nog weten, heeft de Cailleach een warm plekje in mijn hart. Anthony Murphy van Mythical Ireland vertelt over zijn heldere…

Goede voornemens

Een nieuw jaar, nieuwe goede voornemens. Elk jaar weer staat de media er vol mee. Welke het meest voorgenomen worden, welke het meest…

Cormoran van St Michaels Mount

"Cormoran de Reus woonde met zijn vrouw Cormelian in Cornwall. Bij eb bracht hij wit graniet van het vasteland om het eiland te…

Hoedsterschap in het labyrint

Afgelopen vrijdag na het klankconcert liep een tweetal dames in het laatste midzomeravondlicht het labyrint. Een van de vrouwen liep voor het eerst…

Waar komt afkloppen vandaan?

Toen ik op de basisschool zat, wendden we mogelijk ongeluk af door “Afkloppen! Afkloppen!” te roepen en gauw op hout te tikken. Daar…

Midzomer: zonnegodin Áine

Áine is een Ierse godin van zomer, rijkdom en soevereiniteit. Ze wordt verbonden met midzomer en de zon. Er zijn verschillende mythen en…

De boodschap van de iepen-dryade

Dit verhaal begint op dinsdag in de achtertuin van een bekende. Er staat een parasolvormige boom, waar we met behulp van een plant-herkennings-appje…

Grootse dingen beginnen altijd van binnen uit

Wat me zo raakt in het voorjaar, is het prille. Het prille groen, de prille bloempjes, de prille knoppen. De natuur wil naar…

Niets is wat het lijkt 2: nog zo'n wakkerschuddertje

Als liefhebster van megalitische bouwwerken was de vakantie in Bretagne net zo'n feestje als de vakantie in Cornwall een jaar eerder. Getipt van…

Koffie, zee en een meermin

In het andere artikel over de dubbelstaartige meermin liet ik je foto's zien van de dubbelstaartige meerminnen die ik zag tijdens een bezoek…

Voordat je morgen weer aan het werk gaat

De eerste maandag na de 12 heilige nachten is de dag dat veel mensen na de midwinter- en/of kerstperiode weer aan het werk…

Udense schrijft mee aan ‘Wegwijs in het labyrint’

Persbericht in het Udens Weekblad van 3 maart 2021 naar aanleiding van de publicatie van het boek 'Wegwijs in het labyrint, een reisgids…

Circulair delen

In het boek met de prachtige titel 'Midwifing death' (het vroedvrouwen van sterven) spreekt schrijfster Leslene della-Madre o.a. over delen. Geven van cadeaus,…

Doolhof of Labyrint

Is een doolhof hetzelfde als een labyrint en zo nee, wat is dan het verschil? Even over taal Een doolhof en een labyrint…

Het verhaal van de olijfboom

Ik reisde vorige week door Italië, waar ik diep geraakt werd door de schoonheid en kracht van de olijfboom. Ik ging op zoek…

Labyrint in de hooiberg

Een lerares geeft me een geheimzinnige tip. In het zuidwesten van Ierland, op het schiereiland Dingle, ligt bij een beroemd oud kerkje een…

Het donker in de schijnwerpers

Dit artikel over de invloed van kunstlicht op het welzijn van mens en natuur schreef ik voor De natuur uw arts, het (online)…

Over Vrouwe Holle: het sprookje

De winter is de tijd van Holle. Holle? Die van Vrouw Holle uit het sprookje? Ja. Die. Ongeveer dan. Ik wil je er…

Geef gehoor aan elke roep
die je geest opwekt

- Rumi