Welkom bij Awen

Het Einde van de Nacht

Boekentip:
Het Einde van de Nacht

In zijn boek 'The End of Night' gaat Paul Bogard op zoek naar natuurlijke duisternis in een tijd van kunstlicht. In negen deskundig onderlegde hoofdstukken onderzoekt hij de hemel aan de hand van de schaal van Bortle. Deze schaal kwantificeert de zichtbaarheid van de sterrenhemel.
 
Na de inleiding begint Bogard bij Bortle nummer negen, daar waar sterren niet meer zichtbaar zijn door een grote hoeveelheid lichtvervuiling. Natuurlijk start Bogard in Las Vegas, waar je werkelijk geen ster aan de hemel kunt zien. Hij eindigt op de donkerste plekken op Aarde, waar je van horizon tot horizon sterren ziet en in de sterern kunt opgaan. Onderweg schrijft hij o.a. over geschiedenis van verlichting, verschillende soorten lichtvervuiling, genetische bedrading van de mens, (schijn-) veiligheid en hoeveelheid licht, de invloed op het menselijk slaap/waakritme, de aantasting van ecologische systemen, de donkerte van depressie en melancholie en ook van de dood, culturele kijk op donker en licht en het gevoel van onze plaats in het universum in combinatie met het kunnen zien van sterren.

Een leuke kwinkslag is dat Bogard de telling van hoofdstukken omgedraaid heeft. Hij begint met hoofdstuk negen en eindigt met hoofdstuk een. Het boek is doorweven met prachtige poëtische uitspraken van oude schrijvers en nieuwe deskundigen, bevat vele oproepen die wakker schudden en biedt een schat aan informatie om je eigen overtuigingen over kunstlicht, donker en veiligheid onder de loep te nemen.

 

CW/2020-04


/ | \

spinsels

Goede voornemens

Een nieuw jaar, nieuwe goede voornemens. Elk jaar weer staat de media er vol mee. Welke het meest voorgenomen worden, welke het meest…

Hoe de boterbloem ontstond

De vrek liep door het veld van de fairies en de fairies wilden van zijn goud. Je kunt immers niet zo maar door…

Staartdeling

In de groep acht afscheidsmusical van mijn dochter waren er ook vier zeemeerminnen op het eiland: Zeemeermin, Zeemeerplus, Zeeminkeer en Zeemeeris. "Is dat…

Jong of oud?

De ijskoude wind van vandaag maakte de aarde hard en koud. Terwijl ik een wandeling maakte, voelde ik tot op het bot dat…

Zwerven over zijpaden: notendop

De Hazelaar is de volgende gids in de cyclus van Dryade als gids in het labyrint. Bij de voorbereidingen zwerf ik graag over…

Uit de negatieve polariteit stappen

In het prachtige boek 'Bowl of Light' (Nederlandse titel: Kom van Licht) schrijft Hank Wesselman over de Hawaiiaanse wijsheid zoals hij van zijn…

Circulair delen

In het boek met de prachtige titel 'Midwifing death' (het vroedvrouwen van sterven) spreekt schrijfster Leslene della-Madre o.a. over delen. Geven van cadeaus,…

Udense schrijft mee aan ‘Wegwijs in het labyrint’

Persbericht in het Udens Weekblad van 3 maart 2021 naar aanleiding van de publicatie van het boek 'Wegwijs in het labyrint, een reisgids…

Tree presence

Een van de leuke dingen aan een nieuwe cyclus ontwikkelen, is het onderzoekswerk. Kijk nou toch eens wat een prachtige tekst ik tegen…

Het Einde van de Nacht

Boekentip:Het Einde van de Nacht In zijn boek 'The End of Night' gaat Paul Bogard op zoek naar natuurlijke duisternis in een tijd…

Gnow, kies, handel

Het leven voelt soms zo ingewikkeld dat het lastig is om mijn eigen lessen in de praktijk te brengen. Open voor nieuwe inzichten,…

Linde en Eik, Baucis en Philemon

Op instagram post ik elke vrijdag een knipsel over een godin of iets godinnelijks. Soms dwaal ik een beetje af en ontdek iets…

Zirbe, de koningin van de Alpen

Op stap in Großarltal, op stap met de Zirbelkiefer Meerdere malen heb ik genoten van het prachtige Oostenrijkse Großarltal vanuit het fijne Chalet…

Verbinden met je plek

Bij een van de boswandelingen willen de grote en de kleine berkenstaf met me mee op pad. Zonder het te begrijpen, geef ik…

Waarom de kraai zwart is

of: Het verhaal van Regenboog Kraaieen verhaal van de Lenape Nation Lang geleden was de wereld warm en vredig, en alle dieren leefden…

Zomermaan en winterzon

Wow! Dat is interessant! Dat heb ik me nog nooit gerealiseerd, van die zomermaan en de winterzon. Vrij vertaald: "De bijzondere betekenis van…

Labyrint op mijn pad

Ergens in de jaren 90 van de vorige eeuw kwam ik via via via op de website van Sig Lonegren (www.geomancy.org) terecht. Ik…

Offertje, bedankje

Waar ik enorm van genoten heb ik Bretagne, waren de offertjes die je her en der kon vinden. Aan de voet van een…

Donder en bliksem

In de voorbereiding op de volgende bijeenkomst in het labyrint onderzoek ik ook de etymologie van eik en quercus. Het Latijnse quercus wordt…

Lenteboom Wilg

Toen ik jaren geleden naar mijn werk in de stad verderop reed, reed ik vaak speciaal een stukje om zodat ik langs een…

Voor wie neem jij je hoed af?

Wat mij zo treft aan de Vlier, is het contrast tussen haar wintergestalte en haar zomerkleed. De takken zijn in de winter zo…

OLV met de tweeling

If you change the way you look at things, the things you look at change. - Wayne Dyer Tijdens een studiereis spraken we…

Waar komt afkloppen vandaan?

Toen ik op de basisschool zat, wendden we mogelijk ongeluk af door “Afkloppen! Afkloppen!” te roepen en gauw op hout te tikken. Daar…

Hazelaar toverboom

Hazelaar is een boom die vaak verbonden wordt aan magie. Een van de etymologische sporen van het woord hazelaar leidt naar het Angelsaksische…

Slinger door het jaarwiel

Een van mijn leraren, Sig Lonegren, combineerde het lengen van de dag met de slinger van een staande klok. De verste uitslagen van…

Papaver, godin van slapen en wakker worden

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Op instagram schreef ik in mei 2020 een reeksje over papaver. 1/ Waarom eigenlijk klaproos? Waarom heet een…

Het verhaal van de olijfboom

Ik reisde vorige week door Italië, waar ik diep geraakt werd door de schoonheid en kracht van de olijfboom. Ik ging op zoek…

Als je altijd probeert om normaal te zijn,
zul je nooit ontdekken hoe uitzonderlijk je kunt zijn

- Maya Angelou