Welkom bij Awen

Oliebol

De oliebol is een typisch Nederlands Oud & Nieuwgerecht. In 1667 werd de oliebol voor het eerst genoemd. Voor die tijd heette het een oliekoek of bakbol. Maar waar komt het gebruik vandaan?

De precieze herkomst van de oliebol is in nevelen gehuld, en vele theorieën worden geopperd, achterhaald en vernieuwd. Over het algemeen wordt aangenomen dat het een midwintergerecht was, voedzaam en makkelijk te maken met ingrediënten die lang houdbaar waren.

In de middeleeuwen werd in de winter vaak gevast. Niet alleen vanuit religeuze motieven, maar ook om zo veel mogelijk voedsel te besparen en genoeg te hebben om de winter door te komen. Het eten dat buiten de vasten gegeten werd, moest zo veel mogelijk voedzaam zijn en veel energie opleveren.

Een spannende legende verhaalt dat de Germanen vet voedsel aan hun wintergodin Perchta offerden. De bedoeling was dat als ze met haar zwaard straf uit zou delen, haar zwaard zou uitglijden op hun buiken. Vette trick!

 

CW/jan2019


/ | \

spinsels

St Anna

Een van de beschermheiligen van Bretagne is Sint Anna, in NL vaak weergegeven als Sint Anna te Drieën. Hoewel de oorspronkelijke Bretonse Sint…

De creatiekracht van Ilsebil

Een van mijn favoriete sprookjes is dat van de Visser en zijn vrouw. Mannetje Timpe Te en zijn vrouwtje Ilsebil wonen in een…

Transformatie van de vlier

Ik stop wel vaker voor bomen, zoals voor deze Vlier. Met het prachtige zonnetje erbij waren de kale takken indrukwekkend. Bijna niet voor…

Volg de kleur

Ik zag een leuke herfst-wandeltip bij IVN natuureducatie die ik graag met je deel. Ze organiseerden in oktober #2uurnatuur om mensen te inspireren…

Moedernacht

Met midwinter ligt alle kracht in de Aarde verborgen. Bomen en planten hebben zich in zichzelf teruggetrokken, zaden wachten verborgen in de donkere…

Wegwijs in het labyrint

In februari 2021 werd een nieuw Nederlands labyrintboek gelanceerd: Wegwijs in het labyrint, geschreven door een groep labyrintwerkers van LabyrintWerk. Ik werkte er…

Onze Lieve Vrouwe ter Linde en de LindeMoeder

Een legende vertelt dat er een Mariabeeld wordt aangetroffen in een lindeboom. Daar moet het wel heel bijzonder zijn, want elke keer als…

Ereplekje

'Altaar', etymologische herkomst: Latijn, in gebruik geraakt in de betekenis van 'offertafel'. Latijnse herkomst onbekend. Moest waarschijnlijk de inheemse benamingen (en tegelijkertijd de…

Verander van richting

Van de week zag ik 's morgens vlak bij de Schaapshoeve een prachtige haas. Heel mooi bruin en wat een mooie ogen! Even…

Over Vrouwe Holle: symboliek van het sprookje

Op mijn speurtocht naar Vrouw Holle kwam ik ook op de website van Abe de Verteller. Hij legt de symboliek van het sprookje…

Ode aan de Moeders

Moedernacht Ik kruip op jullie schoot en hef mijn glas Op mijn moeder Op mijn tantes Op mijn grootmoeders Op mijn oudtantes Op…

Wat je tegenkomt in het labyrint

Een gemeleerde groep oudere dames komt gemoedelijk binnen en keuvelt gezellig bij de thee. Elke maand ondernemen ze iets nieuws en deze middag…

Meidoorn, boom van de godin

In een eerdere post vertelde ik over de clootie trees (lapjes- of koortsbomen) die je vaak bij heilige plekken kunt vinden. Vaak zijn…

Inspirerende boekenlijst

Een greep uit ruim 30 jaar boekenwurmen / | \ A Ton Akkermans: Het witte veld en de zeven tonen van stilteTed Andrews:…

Sieraad

Het Urgeschichtliches Museum in Blaubeuren (D) is een van de leukste en mooiste musea die ik ken. Dit kleine museum over de prehistorie…

Gnow, kies, handel

Het leven voelt soms zo ingewikkeld dat het lastig is om mijn eigen lessen in de praktijk te brengen. Open voor nieuwe inzichten,…

Sheela-na-gig, symbool van soevereiniteit

Ik weet niet meer wanneer ik deze intrigerende dames voor het eerst tegenkwam. Fijn om te zien dat ze steeds vaker onderwerp zijn…

Spontane ontmoetingen

Na het bezoek aan een oude grafheuvel in Wales raakten we met een Welsh echtpaar aan de praat: als we van steencirkels hielden,…

Transforming the maze of the search into a labyrinth of finds

Dit Engelstalige artikel over de kracht van het labyrint schreef ik voor de jaarlijkse almanak van de Groninger Farmaceutische Studentenvereniging Parmaciae Sacrum. Het…

Ginkgo: veerkrachtige overlever en symbool van hoop

Uit het lood geslagen en op zoek naar een momentje om tot rust te komen, liep ik het kasteelpark in en ging in…

De Negen, Nederlandse steencirkel op de Schaapshoeve

Al van jongs af aan ben ik nieuwsgierig naar mysterieuze plekken. Plekken die volgens de huidige wetenschap niet verklaard kunnen worden: hoe, wat,…

TaxusDryade: boodschap over donker

Claudia Miller, de schoondochter van mijn leraar de bomensjamaan Dusty Miller 13th, gaf in juni 2020 een reeks facebook lezingen over verschillende dryades.…

Bloedmaan, blauwe maan, supermaan, superlatieven

Op internet verschijnen steeds meer artikelen over de wondere krachten van de maan. Ik vind dat fijn. De maan laat tenslotte een prachtige …

Faoi bhrat Bríde shin

Faoi bhrat Bríde shinonder de beschermende mantel van Brigida Social media kanalen stromen deze dagen over met verhalen van Brighid de zonnegodin /…

Vreugdevol schip

In januari 2019 ontmoet ik dit hunebed voor het eerst. Het is een koude en druilerige dag. Toch word ik heel blij en…

Cadeau voor de mensheid

Blootsvoets lopen ze in het zonovergoten labyrint. De ene vrouw loopt het pad naar binnen, de andere het pad naar buiten. Ze komen…

Verbindende Zee, Verbindend Water

We lopen een regenachtig en mistig Noordzeestrand op. "Kijk," zegt mijn lief, "dat is dezelfde zee als waar we vorige week op vakantie…

ontdek je eigen
peper vuur en goud

- Monica Boschman