Welkom bij Awen

HeksFest - De Magie van het Labyrint

Martin Roek schreef een artikel in zijn blog over zijn bezoek aan HeksFest 2020, waar ik een interactieve lezing gaf, genaamd 'De Magie van het Labyrint'. Hieronder lees je het gedeelte dat hij schreef naar aanleiding van die lezing op zondagmiddag 1 maart 2020.


Lezing over Labyrintmagie
16:00 - 17:00 uur door Carin Wennink

Deze laatste ronde kon je kiezen uit een drumcirkel, een lezing over de vossenopvang, een workshop rond het maken van een Godinnen amulet, een workshop psychometrie en een lezing over labyrintmagie.

Carin vertelde dat de begrippen labyrint en doolhof nog wel eens door elkaar gehaald worden. Een doolhof is een onoverzichtelijke puzzel met meerdere mogelijkheden, een labyrint is een kron­ke­lig pad dat met verschillende wendingen altijd naar het midden gaat. Alle labyrinten kan je doolhoven noemen, doch niet alle doolhoven zijn labyrinten (Zie Wikipedia).

Een van de bekenste mythen waar een labyrint een grote rol in speelt is de Griekse mythe van de Minotaurus die in een labyrint gevangen gehouden wordt. Met de draad van Ariadne wist Theseus zijn weg in en uit het labyrint te vinden, waar hij vocht met de Minotaurus en deze versloeg. Het gaat hier dus eigenlijk om een doolhof, doch met de draad van Ariadne kon hij z'n weg eenvoudig volgen waardoor het dus een soort van labyrint in een doolhof werd.

Een heel mooi labyrint vind je op de vloer van de Kathedraal van Chartres in Frankrijk. Gewoonlijk staan er stoelen overheen maar op de vrijdag is het labyrint vrijgemaakt en kan je deze lopen.

Labyrinten werden in de oude tijden ook als inwijdingsweg gebruikt. Het was een symbool van het heilige huwelijk tussen de kosmos en de wereld. De zeven wendingen symboliseren de reis naar je kern  (Musterd Blz.32-35).

Een labyrint kan je dus gebruiken bij belangrijke momenten in je leven, zoals een inwijdingsweg maar ook bijvoorbeeld bij een handvasting, een jubileum en andere belangrijke momenten in je leven. Carin vertelde dat het labyrint ook vaak als bescherming van het huis en als afweer van het kwade op of bij de drempel van een huis aangebracht werd. Trollen zouden niet van de vele bochten houden, zodat ze met een labyrint voor de deur niet binnen zouden komen. De lezing van Carin was erg boeiend en leerzaam! Carin is een geboren vertelster!

 

Martin Roek, maart 2020
Bron: pagan.webcastle.nl


/ | \

spinsels

Bloedmaan, blauwe maan, supermaan, superlatieven

Op internet verschijnen steeds meer artikelen over de wondere krachten van de maan. Ik vind dat fijn. De maan laat tenslotte een prachtige …

Meditatieve afstemmingen (mp3)

Om je dag mee te verrijken 's Ochtends zo rond half zeven dompel ik mij onder in de geluiden van zonsopkomst en maak…

Samhain 1: Wat is samhain? (en hoe spreek je het uit)

In onze westerse wereld kennen we Allerheiligen (All Hallow's Eve, Halloween, 1 november) en Allerzielen (2 november), waar we uitgenodigd worden stil staan…

Hoe oud is the Cailleach? (1m30s)

The Cailleach nestelt zich steeds steviger in mijn hart. Filmpje van anderhalve minuut. Love it. https://www.youtube.com/watch?v=hCIuUN0cFgg CW/20160124 / | \

Over Vrouwe Holle: de Inwijdster

De frisse lichtgroene net ontluikende blaadjes van de Vlier doen me aan Vrouw Holle denken. Ik probeer me voor de geest te halen…

Santa Maria delle Rose

En wij lopen uit de warme Italiaanse voorjaarszon het kleine kerkje met de prachtige naam Santa Maria delle Rose (Heilige Maria van de…

Bocht in de weg

Ik had een heel leuke week, met mooie ontmoetingen, leuke ervaringen, verrassende telefoongesprekken. Als klap op de vuurpijl bracht de ideeënfee ook nog…

Staartdeling

In de groep acht afscheidsmusical van mijn dochter waren er ook vier zeemeerminnen op het eiland: Zeemeermin, Zeemeerplus, Zeeminkeer en Zeemeeris. "Is dat…

Dubbelstaartige meermin - foto's

Meermin ken ik wel, ik weet ook dat er ook verhalen over meermannen zijn. De dubbelstaartige meermin kwam op mijn pad door kennismaking…

Een jaar met dertien volle manen

Een kalenderjaar (gebaseerd op de 365/366 dagen rondje om de zon) telt twaalf of dertien volle manen. Twee jaar zie je er twaalf…

De Koortsboom van Overasselt

Voor Verborgen Verhalen van de ANWB kwam programmamaker Pascal van Hulst mij op het spoor. Deze podcast serie gaat over bijzondere plekken in…

Donder en bliksem

In de voorbereiding op de volgende bijeenkomst in het labyrint onderzoek ik ook de etymologie van eik en quercus. Het Latijnse quercus wordt…

Meester van herstelkracht

Heb jij enig idee wat een Spaanse aak is? Ik dacht meteen aan een boot, maar dat was het niet. De andere naam…

Cadeautje: Walk as One at 1

De eerste zaterdag van mei wordt Wereld Labyrint Dag gevierd. Deze dag staat de 'Walk as One at 1' centraal. Je loopt in…

Zwerven over zijpaden: genezing & labyrint

Zwerven over zijpaden:van taxus naar slang naar Asklepios naar labyrint... Wist je dat in de Griekse oudheid verschillende kuuroorden en ziekenhuizen gewijd waren…

Het verhaal van de olijfboom

Ik reisde vorige week door Italië, waar ik diep geraakt werd door de schoonheid en kracht van de olijfboom. Ik ging op zoek…

Mijn vader missen

Zoals ons gebruik was geworden, aten mijn moeder en ik op de terugweg van de therapeut een hapje in een fijn cafetaria. Of…

Ooievaars luiden de lente in

Met een kopje thee in een lang verwacht voorjaarszonnetje op het dakterras. Opeens lijkt de wereld om me heen te veranderen. Er is…

Het heten van gewijde bomen

Precies op het juiste moment bevond ik mij onder een ginkgo. Op zoek naar meer informatie over deze Aziatische boom kwam ik het…

crowdfunding: bijna 50%!!

Wow! Al bijna 50%! Dank dank dank!! 🙏🏼 Wat een succes! Een vliegende start met de campagne voor de Op stap met de…

Bomen boekenlijst

/ | \ Patrice Bouchardon: Bomen en hun genezende krachtenFranse bomenman met o.a. praktische oefeningen om in het bos te doen. Fred Hageneder:…

Vlammende vogel

Tijdens een meditatie voelden een dierbare vriendin en ik allebei roze vleugels, om ons heengeslagen of groeiend op onze rug. We verbonden deze…

Je missie op Aarde voelen

In september nam ik deel aan de prachtige labyrint workshop van de uit Ierland afkomstige Tony Christie. De uitnodiging voor een van de…

Ik denk dat ik het wel kan

Het had Pippi Langkous kunnen zijn die zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!” Ik…

Faoi bhrat Bríde shin

Faoi bhrat Bríde shinonder de beschermende mantel van Brigida Social media kanalen stromen deze dagen over met verhalen van Brighid de zonnegodin /…

Transforming the maze of the search into a labyrinth of finds

Dit Engelstalige artikel over de kracht van het labyrint schreef ik voor de jaarlijkse almanak van de Groninger Farmaceutische Studentenvereniging Parmaciae Sacrum. Het…

Inspirerende boekenlijst

Een greep uit ruim 30 jaar boekenwurmen / | \ A Ton Akkermans: Het witte veld en de zeven tonen van stilteTed Andrews:…

En ik ga het bos in,
om mijzelf te verliezen
en mijn ziel te vinden

- Mariah Danu