Welkom bij Awen

Waarom de kraai zwart is

of: Het verhaal van Regenboog Kraai
een verhaal van de Lenape Nation


Lang geleden was de wereld warm en vredig, en alle dieren leefden in een eeuwigdurende zomer. Toen de Creator op een dag aan sneeuw en ijs dacht, kwam de winter. Het land werd hard, de bomen werden kaal en het voedsel werd schaars. “Iemand moet naar de hemelen reizen,” zei Wijze Uil, “om aan de Creator te vragen om winter te on-denken, of we zullen zeker van de honger omkomen.” Regenboog Kraai, met zijn prachtige stem en zijn verenkleed gemaakt van duizend kleuren, bood aan de reis te maken.

Regenboog Kraai vloog drie dagen en drie nachten, door de bomen en door de wolken en door de sterren. Hij vloog hoger dan een vogel ooit gevlogen had, tot hij uiteindelijk de Creator vond. Om zijn aandacht te trekken, begon Regenboog Kraai te zingen. Hij zong het mooiste lied dat je ooit gehoord hebt. De Creator vond het prachtig en als dank mocht Regenboog Kraai om een gunst vragen. “Oh, grote Spirit,” zei Regenboog Kraai, “wil je winter niet on-denken, en de warmte weer terug laten keren naar de wereld?” Maar de Creator kon winter niet meer on-denken, want als er iets eenmaal gedacht is, kan het niet meer on-gedacht worden. “Wanhoop niet,” zei de Creator, en hij nam een tak en hield het in de zon. De tak vatte vlam en de Creator zei: “Dit is vuur, en het zal je warm houden, maar het zal snel verbranden. Dus haast je terug, Regenboog Kraai, voordat de tak opbrandt!”

Regenboog Kraai nam de brandende tak en vloog zo snel hij kon terug. Maar de reis was erg lang. Regenboog Kraai vloog door de sterren en door de wolken en door de bomen. De brandende tak werd korter en korter en het vuur kwam steeds dichterbij Regenboog Kraai. Uiteindelijk schroeide het vuur zijn prachtige veren zwart en vulde het roet zijn longen. Maar Regenboog Kraai bleef de tak stevig vasthouden en vloog dapper door. Hij vloog en hij vloog en uiteindelijk viel Regenboog Kraai als een bal van vuur en vlammen uit de lucht en zo bracht hij het vuur naar de wereld. En alle dieren waren blij en bedankten hem. Maar Regenboog Kraai zelf was niet blij. Want zijn prachtige gekleurde veren waren zwartgeblakerd en zijn mooie stem klonk schor.

Op een nacht, in een zucht van wind, sprak de Creator tegen Regenboog Kraai. “Wanhoop niet, dappere Kraai, op een dag komen de mensen, en komen zullen ze. Maar niet één zal jou in een kooi zetten vanwege je mooie lied of op je jagen voor je vlees want je zult naar rook smaken. Maar zij die werkelijk naar je kijken, zullen ontdekken dat je niet alle schoonheid verloren bent.”

En dat is waar. De volgende keer dat je een kraaienveer ziet en het zonlicht valt erop, dan zul je een prachtig regenboogschijnsel in het zwart ontdekken, een regenboogschijnsel dat je herinnert aan de dappere Regenboog Kraai die het vuur naar de wereld bracht.

 

CW/2020-12


/ | \

spinsels

De Negen, Nederlandse steencirkel op de Schaapshoeve

Al van jongs af aan ben ik nieuwsgierig naar mysterieuze plekken. Plekken die volgens de huidige wetenschap niet verklaard kunnen worden: hoe, wat,…

Verander van richting

Van de week zag ik 's morgens vlak bij de Schaapshoeve een prachtige haas. Heel mooi bruin en wat een mooie ogen! Even…

Kiekemoe!

  CW/20170312 / | \

Klavertje drie, klavertje vier

Mijn oog werd getrokken door bloeiende klaver en opeens herinnerde ik me weer dat ik dat ik dat vroeger als kind een mooi…

Ariadne, vrouwe van het labyrint

In de Griekse mythe van Theseus en de Minotaurus lijkt Ariadne een zijdelingse rol te spelen. Als dochter van koning Minos wordt ze…

(Tover) ketels

Als je van sprookjes houdt en aan ketels denkt, denk je vast als eerste aan heksenketel. Zo’n typische zwarte driepoot voor het brouwen…

Het mooiste servies voor de heilige graal

Als kind las ik graag verhalen met ridders. Ze zwerven door de wildernis, beleven spannende avonturen, houden hun waarden van vriendschap, loyaliteit en…

Ring verloren

Helaas! Ik ben mijn zilveren ring verloren. Het is een kleine zilveren ring, breedte 3 mm, met de gravure Carin 21-12-16 Mocht je…

Bedding

Drie keer, maar liefst, reisde ik deze zomer en herfst met mijn gezin naar een ons zeer bekende streek in Duitsland. Het uitzonderlijk…

Radiëstetisch onderzoek op de Tempelhof

Op een stralende zonnige zondag in juni 2022 waren wij, enkele leden van het LabyrintWerk netwerk, te gast bij kunstenaarsduo Adelheid en Huub…

Een kom van licht

In de vorige nieuwsbrief schreef ik over de polariteiten uit het prachtige boek 'Bowl of Light' (Nederlandse titel: Kom van Licht) van Hank…

Grootse dingen beginnen altijd van binnen uit

Wat me zo raakt in het voorjaar, is het prille. Het prille groen, de prille bloempjes, de prille knoppen. De natuur wil naar…

Donder en bliksem

In de voorbereiding op de volgende bijeenkomst in het labyrint onderzoek ik ook de etymologie van eik en quercus. Het Latijnse quercus wordt…

Maria met drie handen

Een geliefde vriendin liet mij enige jaren geleden een icoon zien van Maria met drie handen. Geweldig vond ik haar! Sindsdien tel ik…

Dusty Miller, the wand makers

De BBC maakte de documentaire "Harry Potter, a history of magic", waarin ze op een prachtige wijze allerlei magische aspecten uit de boeken…

Spontane ontmoetingen

Na het bezoek aan een oude grafheuvel in Wales raakten we met een Welsh echtpaar aan de praat: als we van steencirkels hielden,…

Hazelaar toverboom

Hazelaar is een boom die vaak verbonden wordt aan magie. Een van de etymologische sporen van het woord hazelaar leidt naar het Angelsaksische…

Zielenrust

Toen mijn voormalig partner stierf, werd ik enige ouder voor onze kinderen. De eerste periode woog dat besef zwaar op mij. Mij mocht…

Midzomer met licht en donker

Veel oude vieringen, en vooral midzomervieringen, zetten het licht in het zonnetje. Voor mij is midzomer een punt waarop ik me juist ook…

Het verhaal van de olijfboom

Ik reisde vorige week door Italië, waar ik diep geraakt werd door de schoonheid en kracht van de olijfboom. Ik ging op zoek…

De engel met de wc-rol

Het werd een dramatische wandeltocht. De man die we een dag eerder ontmoetten, zei dat hij er twee uur over had gedaan om…

Keuzes die de reis vormgeven

Oriah Mountain Dreamer schreef in januari 2013 een artikel over het labyrint. Ze schrijft dat je kunt kiezen het leven te zien als…

Kijken naar de bomen op je pad

Dit artikel over het verbreden van je blik op bomen schreef ik voor De natuur uw arts, het (online) tijdschrift van Stichting Natuurlijk…

Om vardanam nama

Soms gebeurt er tussen de regels door iets dat onverwacht diep raakt. In een training over overvloed kwam de Indiase mantra om vardanam…

Aanleg van het DSH labyrint

Hoe het begon Met de studiegroep op reis in Glastonbury, Engeland. Daar een labyrintworkshop doen bij Sig Lonegren. Meteen zeker weten: we maken…

LiveWood & Magick Tools

Uit de eeuwenoude traditie van de Dusty Millers Wie is Dusty Miller? Je kunt Dusty Miller zien als een bomensjamaan die werkt met…

Zwerven over zijpaden: notendop

De Hazelaar is de volgende gids in de cyclus van Dryade als gids in het labyrint. Bij de voorbereidingen zwerf ik graag over…

Van ale paden die je in het leven kiest,
zorg ervoor dat er een paar ongebaand is

- John Muir