Welkom bij Awen

Waarom de spar in de winter zijn naalden behoudt

of: Waarom er altijd een vogeltje in de kerstboom hoort
een verhaal uit de Alsace

- onderaan de pagina kun je dit verhaal beluisteren -


Lang geleden, op een winterse dag in de donkere weken voor kerst, brak een vogeltje zijn vleugeltje. Hij kon niet meer vliegen en hij moest in het besneeuwde bos op zoek naar een plekje om te schuilen. Met veel pijn scharrelde het vogeltje naar de eik om daar tussen de droge herfstbladeren een veilig plekje te maken. Maar de eik wilde niet helpen en joeg het vogeltje weg. Het vogeltje scharrelde van boom tot boom, maar niet één boom waar hij kwam, wilde helpen. De beuk, de berk, de acacia… Ze joegen hem allemaal weg.

Uiteindelijk bleef het vogeltje radeloos en uitgeput liggen in de sneeuw, klaar om te sterven. Opeens hoorde hij een stem. “Kom, kleintje, kom maar hier!” zei de stem. “Je kunt tussen mijn naalden schuilen, ik zal je warm houden en je kunt mijn zaden eten.” Het vogeltje keek op en zag een grote sterke spar naar hem zwaaien. Met zijn laatste krachten sleepte het vogeltje zich naar de boom. “Kom maar bij mij,” zei de spar, “ik zal je beschermen.” Verkleumd tot op zijn kleine botjes kroop het vogeltje tussen takken en nestelde zich in de holte van een stevige tak. Dankbaar voor de hulp van de spar en de warmte van de naalden, viel het vogeltje in een diepe slaap.

Toen het kerstavond werd, raasde er een hevige storm door het bos. Het duurde de hele nacht en het ging verschrikkelijk tekeer. De bomen zwiepten wild heen en weer en de struiken klampten zich stevig vast aan Moeder Aarde. De volgende ochtend zat er niet één blaadje meer aan een boom. Zelfs het allerkleinste en allerlaatste blaadje was weggeblazen. De bomen stonden met kale takken in het bos. Behalve de spar. De spar stond nog prachtig groen en krachtig in het bos. De storm had gezien dat de spar het vogeltje hielp, en als dank besloot de storm dat de spar zijn naalden mocht behouden.

In de bescherming van de spar genas het vogeltje voorspoedig. Bij de eerste zonnestralen van het nieuwe jaar vloog het weg, op zoek naar verse wormen en een nieuw nestje. Vanaf die winter werd de spar de vrijgevige en beschermende koning van het bos genoemd. En dit is de ware reden waarom sparren in de winter groen blijven en waarom er in elke kerstboom een klein vogeltje hoort te zitten.
 

Dit is een verhaal van de grootvader van Vincent Michel, uit de overlevering van de Alsace, de streek waar in de 17e eeuw de mooiste kerstbomen vandaan kwamen. Vertaling en vertelling door Carin Wennink. Foto van de spar en de kleine steenuil is van Vincent Michel. CW/2020-12
 

Je kunt het verhaal ook beluisteren, in een door mij gemaakt en ingesproken filmpje.


/ | \

spinsels

Zielenrust

Toen mijn voormalig partner stierf, werd ik enige ouder voor onze kinderen. De eerste periode woog dat besef zwaar op mij. Mij mocht…

Wat is Awen?

Een vonk van inspiratie Voor mij betekent Awen een vonk van inspiratie, een vonk aangewakkerd en gedragen door de goddelijke Adem. Een klein…

Linde en Eik, Baucis en Philemon

Op instagram post ik elke vrijdag een knipsel over een godin of iets godinnelijks. Soms dwaal ik een beetje af en ontdek iets…

De Wilde Jacht

Ook al wordt de Wilde Jacht met midwinter verbonden, ik vermoed dat ze in november al van start gingen. Onder leiding van een…

Uit de negatieve polariteit stappen

In het prachtige boek 'Bowl of Light' (Nederlandse titel: Kom van Licht) schrijft Hank Wesselman over de Hawaiiaanse wijsheid zoals hij van zijn…

Volg de kleur

Ik zag een leuke herfst-wandeltip bij IVN natuureducatie die ik graag met je deel. Ze organiseerden in oktober #2uurnatuur om mensen te inspireren…

Kleine grote alchemist

Twaalf bloeiende papavers en het is een komen en gaan van de bijen. Het valt me wederom op dat bijen in hun dagelijkse…

Imbolc: the Cailleach wordt Brighid

Imbolc begint voor mij pas echt als ik de eerste sneeuwklokjes gezien heb. En hoera, vanmorgen zag ik dit prachtige groepje! Nog een…

Mariabeestje

Mei-Maand, Maria-Maand, Lieveheersbeestjes-Maand De oude Germaanse naam voor het lieveheersbeestje was Freyafugle, de vogel van Freya. Dat werd tijdens de kerstening aangepast naar…

Het labyrint van Chartres - de kathedraal

👣 Labyrint van Chartres - deel 1 Deze zomer duik ik diep in de verhalen van het labyrint in de Notre-Dame de Chartres…

Gnow, kies, handel

Het leven voelt soms zo ingewikkeld dat het lastig is om mijn eigen lessen in de praktijk te brengen. Open voor nieuwe inzichten,…

De wijsheid van mijn voeten

In module 5 voor Op stap met de bomen II staat de kastanje centraal. Ik vind het erg leuk om een nieuwe boom…

Over Vrouwe Holle: de Inwijdster

De frisse lichtgroene net ontluikende blaadjes van de Vlier doen me aan Vrouw Holle denken. Ik probeer me voor de geest te halen…

Over Negen

Naar aanleiding van de online labyrint ontdekkingsreis '99x Winter Labyrinspiratie Wandeling' die ik organiseer, kwam de vraag 'waarom Negen?' Voor mij was Negen…

Natuurinclusief

Hoe kan jij bijdragen aan een natuurinclusieve werkwijze? Amerikaanse boer Joel Salatin roept in dit artikel uit de Groene op om met andere…

Maak er (g)een punt van

Je vindt punten over de hele wereld. Het alchemistische symbool voor zon en ook voor goud is een cirkel met een punt in…

Yin & Yang en balans

Yin/Yang symbool Tijdens de lente- en de herfstequinox duren daglicht en nachtduister even lang. Er is balans. En als het gaat over balans,…

Midzomer met licht en donker

Veel oude vieringen, en vooral midzomervieringen, zetten het licht in het zonnetje. Voor mij is midzomer een punt waarop ik me juist ook…

Moedernacht

Met midwinter ligt alle kracht in de Aarde verborgen. Bomen en planten hebben zich in zichzelf teruggetrokken, zaden wachten verborgen in de donkere…

Wat is jouw entrecote?

In mijn vorige leven, toen ik mijn toenmalige werkgever op internationale beurzen presenteerde, deelde mijn directeur tijdens een beurs in Parijs mee dat…

De boom van Nederland

In mijn nieuwsbrief Cawen inspireert stelde ik in september 2023 de vraag wat bij uitstek dé boom van Nederland zou zijn. De eik…

Lenteboom Wilg

Toen ik jaren geleden naar mijn werk in de stad verderop reed, reed ik vaak speciaal een stukje om zodat ik langs een…

De mannelijke kracht van Beltain

Beltain is het jaarfeest van vruchtbaarheid; voor land en oogst, voor dieren en jongen, voor mensen en nazaten. Om deze vruchtbaarheid te creëeren,…

Jong of oud?

De ijskoude wind van vandaag maakte de aarde hard en koud. Terwijl ik een wandeling maakte, voelde ik tot op het bot dat…

Volle maan, raaf, rimpeling

De hele week was het bewolkt, maar als je het de weergoden en -godinnen lief vraagt, weet je maar nooit wat er kan…

Zeemeermin van Zennor

Bij een land aan zee horen verhalen over meerminnen. Dit verhaal komt van Zennor, West Penwith, Cornwall. “An Vorvoren a Senar”Oftewel ‘de Meermin…

Hoe oud is the Cailleach? (1m30s)

The Cailleach nestelt zich steeds steviger in mijn hart. Filmpje van anderhalve minuut. Love it. https://www.youtube.com/watch?v=hCIuUN0cFgg CW/20160124 / | \

Ik voed de vreugde en de vreugde voedt mij

 - Carin gebaseerd op Deepak Chopra