Welkom bij Awen

Doolhof of Labyrint

Is een doolhof hetzelfde als een labyrint en zo nee, wat is dan het verschil?
 

Even over taal

Een doolhof en een labyrint worden vaak als hetzelfde gezien. Dat is soms logisch, omdat sommige talen maar één woord voor beide vormen kent. In het Nederlands, Duits en Engels bestaan bijvoorbeeld wel verschillende woorden voor de twee vormen: labyrint en doolhof of dwaaltuin, Labyrinth und Irrgarten, Labyrinth and Maze.

In de Griekse mythe van Theseus en de Minotaurus waar de Minotaurus in een labyrint gevangen gehouden wordt, betekent het woord labyrint niet zo zeer de labyrintvorm an sich als wel 'een zeer complexe situatie'. Dat verklaart meteen waarom de Minotaurus gevangen kon blijven in een labyrint.

Dit alles maakt het vertalen van het woord labyrint in oude teksten extra ingewikkeld, aangezien niet altijd gekeken werd naar de werkelijke vorm of juist de metaforische betekenis.
 

Het verschil

Een doolhof ziet er anders uit dan een labyrint. Een doolhof heeft soms meerdere ingangen en daar begint meteen de puzzel. Welke ingang moet je nemen om in het midden te komen? In een doolhof zijn doodlopende paden, dus je blijft puzzelen en denken hoe je naar het midden komt. Hier was ik al geweest, dit loopt dood, nu een andere richting proberen. Soms zijn er ook verplaatsbare muren of waterpartijtjes die aan en uit gaan. Waar je eerst wel door kon, kan je nu niet meer door. Een ander belangrijk element van een doolhof is je tussen hoge muren loopt. Je kunt niet zien waar je bent. Je bent aan het dolen, dwalen, puzzelen, zoeken, speuren, denken.

Vergeleken met die lange uitleg over een doolhof, is een labyrint veel minder ingewikkeld. Een labyrint is een meanderend pad dat jou zonder afslagen naar het doel of het centrum leidt. Je loopt tussen lage muren, zodat je altijd kunt zien waar je bent. Het pad van het labyrint voert je altijd zonder dwalingen naar het centrum.

 

              


In een doolhof zoek je de weg.
Het labyrint wijst je de weg.

of:

De bedoeling van een doolhof is het centrum te vinden.
De bedoeling van een labyrint is jouw centrum te vinden.

 

De overeenkomst

Je kunt beide wegen zien als verbeeldingen van een levensweg, een weg van inwijding of de reis van de held.

 

CW/20201125


/ | \

spinsels

Dubbelstaartige meermin - foto's

Meermin ken ik wel, ik weet ook dat er ook verhalen over meermannen zijn. De dubbelstaartige meermin kwam op mijn pad door kennismaking…

Dansen om de meipaal

In oude verhalen wordt gesproken over het samenkomen van de godin van het land en de koning van de mensen. Mei Koningin, Mei…

De oproep van de Dwaas

Onder het mom van vrijdag = freyja dag post ik elke vrijdag iets op instagram over godinnen. Op een regenachtige vrijdag vond ik…

Midzomer: zonnegodin Áine

Áine is een Ierse godin van zomer, rijkdom en soevereiniteit. Ze wordt verbonden met midzomer en de zon. Er zijn verschillende mythen en…

Ondersteboven

Bovenop de dijk, een heisessie aan het water. We geven vrijuit verlangens mee aan de wind, stoken het vuur op om grootse plannen…

De struikeling die me hielp weer rechtop te staan

De natuur houdt je een spiegel voor. Maar dan moet je wel durven kijken. Ik voel een weerstand tegen de ingewikkelde situaties die…

Doolhof of Labyrint

Is een doolhof hetzelfde als een labyrint en zo nee, wat is dan het verschil? Even over taal Een doolhof en een labyrint…

Volle maan, raaf, rimpeling

De hele week was het bewolkt, maar als je het de weergoden en -godinnen lief vraagt, weet je maar nooit wat er kan…

Cadeau voor de mensheid

Blootsvoets lopen ze in het zonovergoten labyrint. De ene vrouw loopt het pad naar binnen, de andere het pad naar buiten. Ze komen…

De creatiekracht van Ilsebil

Een van mijn favoriete sprookjes is dat van de Visser en zijn vrouw. Mannetje Timpe Te en zijn vrouwtje Ilsebil wonen in een…

Oliebol

De oliebol is een typisch Nederlands Oud & Nieuwgerecht. In 1667 werd de oliebol voor het eerst genoemd. Voor die tijd heette het…

Labyrint op mijn pad

Ergens in de jaren 90 van de vorige eeuw kwam ik via via via op de website van Sig Lonegren (www.geomancy.org) terecht. Ik…

Onzichtbare oogst

De herfstperiode is een periode van oogsten. Niet alleen in de natuur, ook voor het onderzoeken van de oogst van jouw natuur is…

Het labyrint van Chartres - het labyrint

/ | \ Lees hier deel 1 t/m 10 overLabyrint van Chartres - de kathedraal / | \ 👣 Labyrint van Chartres -…

Hoe oud is the Cailleach? (1m30s)

The Cailleach nestelt zich steeds steviger in mijn hart. Filmpje van anderhalve minuut. Love it. https://www.youtube.com/watch?v=hCIuUN0cFgg CW/20160124 / | \

Samhain 3: Gebed voor de voorouders

Gedicht voor de voorouders Dit is de nacht waarin de poort tussen onze wereld en de wereld van spirit het dunste is. Vannacht…

Over Vrouwe Holle: the Elder van Dusty Miller 13th

Waarom Holle, waarom Vlier? Mijn aandacht werd op een bijzondere manier door Holle getrokken. Een aantal jaren geleden ging ik op studiereis naar…

Zegening op je ziel

Er zijn allerlei nieuwe draden om te spinnen, te weven, te vlechten, om het nieuwe jaar vorm te geven. Op een stenen spinklos…

De mannelijke kracht van Beltain

Beltain is het jaarfeest van vruchtbaarheid; voor land en oogst, voor dieren en jongen, voor mensen en nazaten. Om deze vruchtbaarheid te creëeren,…

Aanleg van het DSH labyrint

Hoe het begon Met de studiegroep op reis in Glastonbury, Engeland. Daar een labyrintworkshop doen bij Sig Lonegren. Meteen zeker weten: we maken…

Berkensamenzwering

Dank je wel, universum! Paulo Coehlo schreef in de Alchemist over het universum dat samenzweert om jou op je pad te ondersteunen. Afgelopen…

Bzzzzz, de kleine grote alchemist

Moest je bij deze prachtige honingraten ook meteen aan een labyrint denken? Godin Ariadne verbindt bijen en labyrint. In de Griekse mythe gaf…

Zirbe, de koningin van de Alpen

Op stap in Großarltal, op stap met de Zirbelkiefer Meerdere malen heb ik genoten van het prachtige Oostenrijkse Großarltal vanuit het fijne Chalet…

Voordat je morgen weer aan het werk gaat

De eerste maandag na de 12 heilige nachten is de dag dat veel mensen na de midwinter- en/of kerstperiode weer aan het werk…

Gebaande paden

Bart Jungmann interviewde labyrintcollega Marion Kuipéri en mij over het labyrint. Zijn artikel verscheen in de Volkskrant op 5 juli 2017. Gebaande paden…

Een jaar met dertien volle manen

Een kalenderjaar (gebaseerd op de 365/366 dagen rondje om de zon) telt twaalf of dertien volle manen. Twee jaar zie je er twaalf…

Cyclische beleving van tijd

Al eeuwen worden we in het Westen opgevoed met een lineair tijdsbesef. Je gaat van a naar b in een rechte lijn. Je…

Abracadabra betekent
ik creëer wat ik zeg