Welkom bij Awen

IK BEN in het Maria Labyrint van Abingdon

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en vele labyrinten die naar het centrum leiden. De bekendste twee routes naar het centrum zijn het klassiek labyrint en het middeleeuwse labyrint van Chartres. Een andere route wordt getoond in het Abingdon labyrint.


Abingdon labyrint

Het labyrint ligt in een cirkel, kent zes paden en heeft een groot midden. De ingang ligt bovenaan, met een soort toegangspaadje. Je komt binnen in het derde pad (van buitenaf geteld). De drie buitenste paden leiden je een voor een door de vier kwadranten. Vervolgens leiden de drie binnenste paden je van de ene helft naar de andere helft van het labyrint. Tenslotte word je van bovenaf het grote, ronde centrum in geleid.


Manuscript van Boëthius

Het labyrint is gevonden in een elfde eeuws manuscript dat gemaakt is in de abdij van Abingdon, Engeland. Het is vernoemd naar de abdij en staat nu bekend als het Abingdon labyrint. Door The Labyrinth Buiders is in 2009 in de St Michaels and All Angels Church in Abingdon een Abingdon labyrint aangelegd.

Het manuscript is een kopie van een van de werken van Boëthius, een Romeinse senator, consul en filosoof uit de vroege zesde eeuw. Hij behoorde tot de laatste generatie die een klassiek Griekse opvoeding genoot. Boëthius vertaalde werken van onder andere Plato, Aristoteles en Pythagoras. Hij schreef werken over filosofie, wiskunde en muziek. Zijn werk wordt gezien als een schakel tussen antieke filosofie en de christelijke middeleeuwen. ‘De vertroosting van de filosofie’ handelt over het streven naar wijsheid en de liefde voor God als de twee belangrijkste bronnen voor menselijk geluk. Boëthius schreef het in gevangenschap voor zijn executie.


Maria in het labyrint

Ik heb niet teruggevonden of het labyrint van het manuscript bij de originele tekst van Boëthius hoort. Ik kan me wel voorstellen dat een dergelijk erudiete man bekend is met het labyrint. Niet alleen vanuit filosofisch oogpunt, maar ook vanuit zijn kennis over bijvoorbeeld wiskunde en geometrie.

In de paden van het Abingdon labyrint is een vreugdevol gedicht geschreven, waarin Maria ten Hemelopneming bezongen wordt. In de vertikale as staat ‘Assumpta Est Maria’ (Maria wordt opgenomen) en de horizontale as wordt aangeduid als ‘Ad Caeletia Atta’ (naar de hemelse Vader).  Ergens anders las ik de interpretatie ‘Assumpta est Maria ad Caelestia, Alleluia!’ (Maria is ten hemel opgenomen, halleluja!).

Och, ik wilde dat ik zo’n manuscript kon ontcijferen! Het valt me op dat in alle vier de richtingen de letter A op twee manieren groot geschreven is, met in de ingang nog een vijfde A. Leuk vind ik ook dat de ingang bovenaan ligt. Iemand thuis in Latijn? Ik vraag me namelijk af of het est uit het midden ook in de horizontale as als zelfstandig woord est gelezen moet worden: AdCaele est TiaAtta (??). Geen idee hoor, gewoon een ingevinkje. Betekent est ook ik ben? Dan kom je namelijk in de Ik Ben terecht in het centrum. Hoe mooi is dat!
 

Toevoeging est versus sum

Ach, helaas! Hoe leuk was het geweest als est ik ben betekende en er zo Ik Ben in het hart van dit labyrint stond. Maar nee: est betekent hij of zij is. Ik ben is in het Latijn sum.

 

CW/20201028 + 2020okt

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Boethius
http://www.labyrinthbuilders.co.uk/our_portfolio/abingdon.html
https://praywithjillatchartres.com/mary/mary-and-the-chartres-labyrinth/


/ | \

spinsels

Ketel van de doek (12m+2m)

De laatste jaren, als de eerste herfststormen en de eerste koude nachten komen, wordt mijn aandacht getrokken door the Cailleach. Zij is de…

An Cailleach Bheara (7m?)

Een werkelijk fabeltastisch filmpje van Cailleach Bheur, de wintergodin! https://www.screenireland.ie/directory/view/7749/an-cailleach-bheara CW/20161221 / | \

Gewoon weten

Ken je dat? Dat gevoel dat je opeens iets weet. Echt heel diep van binnen iets heel zeker weet. Iets werkelijk weet zonder…

Samhain 1: Wat is samhain? (en hoe spreek je het uit)

In onze westerse wereld kennen we Allerheiligen (All Hallow's Eve, Halloween, 1 november) en Allerzielen (2 november), waar we uitgenodigd worden stil staan…

Over Vrouwe Holle: het sprookje

De winter is de tijd van Holle. Holle? Die van Vrouw Holle uit het sprookje? Ja. Die. Ongeveer dan. Ik wil je er…

De Wilde Jacht

Ook al wordt de Wilde Jacht met midwinter verbonden, ik vermoed dat ze in november al van start gingen. Onder leiding van een…

Scholekster brengt de parel

In het grasplantsoen, tussen twee drukke wegbanen op het industrieterrein, woont een paartje scholeksters. Sinds een dit seizoen twee paartjes, en tot mijn…

De Koortsboom van Overasselt

Voor Verborgen Verhalen van de ANWB kwam programmamaker Pascal van Hulst mij op het spoor. Deze podcast serie gaat over bijzondere plekken in…

St Anna

Een van de beschermheiligen van Bretagne is Sint Anna, in NL vaak weergegeven als Sint Anna te Drieën. Hoewel de oorspronkelijke Bretonse Sint…

Niets is wat het lijkt 1: een wakkerschuddertje

Haha, leuk wakkerschuddertje! Als liefhebster van oude bronnen was de vakantie in Cornwall een feestje. We kwamen bij een bijzonder mooie plek, vol…

Minneborre

Afgelopen zaterdag nam ik deel aan de Brusselse Bronnendag. Hans Welens, bronhoeder van de Minneborre in Schaarbeek, heeft ons langs zes bronnen in…

Wees nieuwsgierig en verwacht wonderen

Gisteravond (20-8-20) ontving ik de nieuwsbrief van Tom Kenyon, een bekende sound healer uit de Verenigde Staten. Tom gaf een oud/nieuw bericht door…

De drie zeven van Socrates

Socrates, de Griekse wijsgeer, liep eens door de straten van Athene. Plotseling komt een man opgewonden naar hem toe. “Socrates! Ik moet je…

crowdfunding: bijna 50%!!

Wow! Al bijna 50%! Dank dank dank!! 🙏🏼 Wat een succes! Een vliegende start met de campagne voor de Op stap met de…

BronBloem

    BronBloem een Kom van Liefde       Deze handgemaakte bloem kun je gebruiken om jezelf te verbinden met Bron. Bron…

Volle maan, raaf, rimpeling

De hele week was het bewolkt, maar als je het de weergoden en -godinnen lief vraagt, weet je maar nooit wat er kan…

Gedaanteverwisseling

Er zijn verschillende legenden waar de wintergodin in de tijd van imbolc een bad neemt in een heilige bron en daar verandert in…

Mijn weg van rouw

'Het is oké' Omdat mijn vader een ernstig aneurysma had, besloot ik om de rouwvrouw opleiding te gaan volgen. Mijn vader voelde zich…

Je missie op Aarde voelen

In september nam ik deel aan de prachtige labyrint workshop van de uit Ierland afkomstige Tony Christie. De uitnodiging voor een van de…

Venus godinnen

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Op instagram schreef ik in april en mei 2020 een reeksje over Venusgodinnen. 1/ Aphrodite April wordt etymologisch…

Cadeautje: werkboek labyrint tekenen

Het labyrint altijd bij je Als je weet hoe je het labyrint kunt tekenen, heb je het altijd bij je. Makkelijk bij de…

Inspirerende boekenlijst

Een greep uit ruim 30 jaar boekenwurmen / | \ A Ton Akkermans: Het witte veld en de zeven tonen van stilteTed Andrews:…

Wiens wil geschiede?

Mijn hart werd en wordt geraakt bij elk bericht over de grote branden in de wereld (2020). In Australië kan je niet meer…

Mariabeestje

Mei-Maand, Maria-Maand, Lieveheersbeestjes-Maand De oude Germaanse naam voor het lieveheersbeestje was Freyafugle, de vogel van Freya. Dat werd tijdens de kerstening aangepast naar…

Helend Schild

Een vreugdesprong, lente 2019 Tijdens een willekeurig internetbezoek zie ik op een willekeurige plek een willekeurige foto. Een doorkijkje naar het meer van…

De boodschap van de iepen-dryade

Dit verhaal begint op dinsdag in de achtertuin van een bekende. Er staat een parasolvormige boom, waar we met behulp van een plant-herkennings-appje…

Heksenverklaring

Geweldig land, Cornwall. Vol mythen en legenden; geweldige steencirkels, menhirs en dolmens; prachtige stranden en rotsige kusten. Dit is de Giant's Rock, ooit…

Werifesteria:
verlangend door het bos zwerven op zoek naar mysterie

 - Oud-Engels werkwoord