Welkom bij Awen

Ik denk dat ik het wel kan

Het had Pippi Langkous kunnen zijn die zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!” Ik had het me eerder moeten bedenken.

Dochterlief en ik gingen voor het eerst een Klettersteig bewandelen. Of doe je een Klettersteig? Hoe je het ook noemt, het is een klauterroute waar je al dan niet vast moet zitten met een zekeringsketting en gewoonlijk draag je een valhelm. Op de onbegaanbare plekken zijn met metalen klemmen stapplaatsen en trappetjes in de wand gemaakt. Voor deze Klettersteig had ik nagevraagd of we gezekerd moesten zijn (“Nee hoor”) en of het een te doen was als je een beetje hoogtevrees hebt (“Ja hoor, gaat best!”).

We zouden gaan zien tot hoever we kwamen en dat ik elk moment mocht beslissen of we terug zouden gaan. Op die voorwaarden gingen we op pad. Best spannend, want soms zie je opeens een afgrondje zonder dat je ziet waar het pad verder gaat. Je moet echt naar het randje lopen, over het randje kijken en oh ja, kijk nou toch eens, er zit een laddertje naar beneden. Dáár gaat het pad dus verder!

Op de helft van het pad naar het uitzichtpunt had ik al een paar keer flink geslikt en me herhaaldelijk bedacht dat we misschien toch maar terug moesten gaan. We hadden een vertikale ladder met zo’n 25 sporten achter de rug en voor ons lag zo’n afgrondje met op het randje een vage lange pin dat het handvat van weer een steile ladder bleek te zijn. Wat nu? Dochterlief liet me de totale vrijheid om terug te gaan. Zij vond het leuk en wilde best nog kijken of we nog een stukje verder konden komen. Oké dan. Hup, het volgende laddertje af.

Op dat laddertje was ik mezelf wederom moed in aan het spreken. ‘Ik hou mezelf goed vast’, ‘Dochterlief doet ook veilig’ en ‘Ik beoefen al jaren tai chi en ik heb een goede balans’. Die laatste sloeg opeens in als een bom. Ik had geoefend, voor die balans. Ik was er ooit mee begonnen, stundelde wat, oefende wat meer, kreeg het onder de knie. En dit was pas de eerste keer dat ik een Klettersteig deed. Ik had het nog nooit gedaan, ik besloot dat ik het wel kon. De rest van de Klettersteig was oefenen. En met dat uitgangspunt ging het bij elke stap en trap beter.

Grappig genoeg realiseerde ik me achteraf dat ik mijn kinderen altijd aanspoor precies dat te doen. ‘Het is pas de eerste keer dat je het doet, het is een kwestie van oefenen.’ Ik was helemaal vergeten naar mezelf te luisteren.  

Uiteindelijk genoten we van een prachtig uitzicht op een gave plek, van het samenzijn op de ruige route en mijn mooie les. We gaan het vast nog eens doen, zo’n oefenklettersteigje.

 

CW/2020-08


/ | \

spinsels

Weven en bronnen

Gisteren was ik bij een lezing van Margaret Barker, een van de onderzoeksters naar de betekenis van de Jordaanse Loden Boekjes (als ik…

Een kom van licht

In de vorige nieuwsbrief schreef ik over de polariteiten uit het prachtige boek 'Bowl of Light' (Nederlandse titel: Kom van Licht) van Hank…

Een jaar met dertien volle manen

Een kalenderjaar (gebaseerd op de 365/366 dagen rondje om de zon) telt twaalf of dertien volle manen. Twee jaar zie je er twaalf…

Papaver, godin van slapen en wakker worden

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Op instagram schreef ik in mei 2020 een reeksje over papaver. 1/ Waarom eigenlijk klaproos? Waarom heet een…

Meteen gaan genieten

Zo stond ik met mijn dochter in een dure telefoonwinkel. Haar zelf-gespaarde kerstcadeau was een nieuwe telefoon die we door allerlei gedachtenkronkels twee…

54 planten

En zo bestelde ik een meidoornhaag voor in de zijtuin. Dertig stuks voor zes meter. En drie sleedoorns. En een vlier. Ach, weet…

Met je linkerhand uit het labyrint

In een van de labyrintgroepen op facebook vroeg iemand: "Is het niet zo dat als je tijdens het lopen je hand op de…

Donder en bliksem

In de voorbereiding op de volgende bijeenkomst in het labyrint onderzoek ik ook de etymologie van eik en quercus. Het Latijnse quercus wordt…

Verander van richting

Van de week zag ik 's morgens vlak bij de Schaapshoeve een prachtige haas. Heel mooi bruin en wat een mooie ogen! Even…

Gnow, kies, handel

Het leven voelt soms zo ingewikkeld dat het lastig is om mijn eigen lessen in de praktijk te brengen. Open voor nieuwe inzichten,…

Zwerven over zijpaden: wat doe je in je kullezak?

Nadat ik de eerste twee stukken over het labyrint van Chartres schreef, vroegen de bomen om aandacht. Ik volgde een spoor dat me…

Cadeautje: werkboek labyrint tekenen

Het labyrint altijd bij je Als je weet hoe je het labyrint kunt tekenen, heb je het altijd bij je. Makkelijk bij de…

OLV met de tweeling

If you change the way you look at things, the things you look at change. - Wayne Dyer Tijdens een studiereis spraken we…

Cyclische beleving van tijd

Al eeuwen worden we in het Westen opgevoed met een lineair tijdsbesef. Je gaat van a naar b in een rechte lijn. Je…

Waar komt afkloppen vandaan?

Toen ik op de basisschool zat, wendden we mogelijk ongeluk af door “Afkloppen! Afkloppen!” te roepen en gauw op hout te tikken. Daar…

Mijn vader missen

Zoals ons gebruik was geworden, aten mijn moeder en ik op de terugweg van de therapeut een hapje in een fijn cafetaria. Of…

Over parelmoer gesproken

Als je een hartlabyrint bestelt, ontvang je daar een pareltje bij. Het hart is een teken van liefde, innerlijke wijsheid en universele eenheid.…

Gedaanteverwisseling

Er zijn verschillende legenden waar de wintergodin in de tijd van imbolc een bad neemt in een heilige bron en daar verandert in…

The Dryad Lore of Dusty Miller: Meet the Trees

Dit Engelstalige artikel over de bomenwijsheid van Dusty Miller 13th schreef ik voor Sacred Energies, online magazine van Energetic Geometry van Dominic Susani…

Midzomer: zonnegodin Áine

Áine is een Ierse godin van zomer, rijkdom en soevereiniteit. Ze wordt verbonden met midzomer en de zon. Er zijn verschillende mythen en…

Sieraad

Het Urgeschichtliches Museum in Blaubeuren (D) is een van de leukste en mooiste musea die ik ken. Dit kleine museum over de prehistorie…

Ten grave: Ilsebil

Barber van de PolTen grave: Ilsebil Zo klein als je lichaam was, zo klein is je kist. Maar groots was je naam, Ilsebil,…

De engel met de wc-rol

Het werd een dramatische wandeltocht. De man die we een dag eerder ontmoetten, zei dat hij er twee uur over had gedaan om…

Over Negen

Naar aanleiding van de online labyrint ontdekkingsreis '99x Winter Labyrinspiratie Wandeling' die ik organiseer, kwam de vraag 'waarom Negen?' Voor mij was Negen…

De wijsheid van mijn voeten

In module 5 voor Op stap met de bomen II staat de kastanje centraal. Ik vind het erg leuk om een nieuwe boom…

Mariabeestje

Mei-Maand, Maria-Maand, Lieveheersbeestjes-Maand De oude Germaanse naam voor het lieveheersbeestje was Freyafugle, de vogel van Freya. Dat werd tijdens de kerstening aangepast naar…

Cadeautje: Walk as One at 1

De eerste zaterdag van mei wordt Wereld Labyrint Dag gevierd. Deze dag staat de 'Walk as One at 1' centraal. Je loopt in…

Dankbaarheid is de open deur naar overvloed

- Harbhajan Singh Yogi