Welkom bij Awen

Spinsels met een steen

Op de stenendag op de Schaapshoeve was er gelegenheid dat ik zelf ook even in afstemming met een van de stenen ging. Ik raakte in gesprek met de outlier steen, een grote roze-rode steen aan de rand van het weiland. Vanuit een van opdrachten van de workshop vroeg ik naar energetische zijden van stenen en of daar verandering mogelijk was.

"Wat was,
is geweest.
Ook wij stenen
passen ons aan."

Dat antwoord raakte me. Er sprak een heel liefdevolle overgave uit, een weten dat verandering bij het leven hoort en een vertrouwen dat hoe veel tijd er ook voor nodig is, het proces oké is.

/ | \

Ik stelde me open voor een beeld dat de kwaliteit van deze outlier kon weergeven. Direct dook een beeld op van een hogepriesteres, die haar leven in dienstbaarheid aan Universele Liefde heeft gesteld. Het beeld was echter niet compleet, er was ook een hogepriester aanwezig. Ik vroeg of hij dan aan de andere kant van de steen verbleef, maar nee: ze waren een geheel. Als een soort yin yang, vroeg ik? Nee, ook niet, het was anders dan dat, had een andere vorm. Een vereniging van tegengestelden zonder dat de eigenheid van elk oploste, waar de eigenheid puur bleef. Een hartvorm met twee complementaire delen dook in me op, direct daarna gevolgd door een kunstwerk met twee leeuwen dat ik ooit zag. Ik vond het een mooi beeld; de koninklijkheid en de zonnekracht van de leeuw, het samenkomen van donker en licht, van maan en zon, tot een geheel van het hart, terwijl de eigenheid blijft.

In het uitwisselen van onze ervaringen bleek dat twee andere deelnemers soortgelijke gevoelens hadden bij deze outlier steen. Waar het én ja, én nee was, en dat voelde oké. Waar tegenstellingen samen komen, complementair zijn. Waar de derde vorm ontstaat: de omvatting van beiden in het hart. Een stenenlerares die je leert dat elk niet kan bestaan zonder de aanwezigheid van de ander. Een stenenleraar die je helpt kiezen welke kwaliteit wanneer van toepassing is, in de wetenschap dat je in een andere situatie de andere kwaliteit kunt kiezen.

Een grote leermeesteres, deze steen.
Ga zeker eens bij haar langs, als je weer eens op de Schaapshoeve bent.

/ | \

Art: 'Brotherhood' van Jonas Jödicke, JoJoesArt
CW/20200705

spinsels

Ereplekje

'Altaar', etymologische herkomst: Latijn, in gebruik geraakt in de betekenis van 'offertafel'. Latijnse herkomst onbekend. Moest waarschijnlijk de inheemse benamingen (en tegelijkertijd de…

Doolhof of Labyrint

Is een doolhof hetzelfde als een labyrint en zo nee, wat is dan het verschil? Even over taal Een doolhof en een labyrint…

Waarom de spar in de winter zijn naalden behoudt

of: Waarom er altijd een vogeltje in de kerstboom hoorteen verhaal uit de Alsace - onderaan de pagina kun je dit verhaal beluisteren…

Mijn vader missen

Zoals ons gebruik was geworden, aten mijn moeder en ik op de terugweg van de therapeut een hapje in een fijn cafetaria. Of…

De spiraal van de koru

April is de maand van het openen. Volgens een theorie komt het woord april van het Latijnse apirere, dat openen betekent. Varens openen…

Zwerven over zijpaden: wat doe je in je kullezak?

Nadat ik de eerste twee stukken over het labyrint van Chartres schreef, vroegen de bomen om aandacht. Ik volgde een spoor dat me…

de Zalm der Wijsheid

Ergens in het diepste en groenste woud dat je je kunt voorstellen, borrelde tussen enkele bemoste rotsen het puurste, zuiverste en helderste water…

Zeven treden naar de bron

De bron in Sancreed wordt gezien als heilig. Waarschijnlijk werd de bron al ver voor de christelijke tijd als heilige plek gezien (heilig…

Gedaanteverwisseling

Er zijn verschillende legenden waar de wintergodin in de tijd van imbolc een bad neemt in een heilige bron en daar verandert in…

Labyrint is geen doolhof

Journalist Stijn Fens kwam voor de tempeltest reeks in Trouw op 14 februari 2017 naar de Schaapshoeve voor een labyrintwandeling. Dit is zijn…

De engel met de wc-rol

Het werd een dramatische wandeltocht. De man die we een dag eerder ontmoetten, zei dat hij er twee uur over had gedaan om…

Niets is wat het lijkt 2: nog zo'n wakkerschuddertje

Als liefhebster van megalitische bouwwerken was de vakantie in Bretagne net zo'n feestje als de vakantie in Cornwall een jaar eerder. Getipt van…

Over transformeren gesproken

Onderzoekers weten nog steeds niet precies wat er gebeurt als een rups de metamorfose naar vlinder doormaakt. Blijkbaar worden bijna alle lichaamsdelen van…

Geniet van schoonheid en het leven

Een van mijn buurtbewoners vroeg eens naar het boompje in mijn voortuin. Het was op dat moment wat verwilderd en kon inderdaad best…

Inspirerende boekenlijst

Een greep uit ruim 30 jaar boekenwurmen / | \ A Ton Akkermans: Het witte veld en de zeven tonen van stilteTed Andrews:…

Eeuwen leven de uwen

In 2015 koos ik voor de online training Op stap met de bomen I de taxus als boom voor de tijd van samhain.…

Geen leiderschap maar hoederschap

Afgelopen zomer was mijn man met zijn client voor een begeleidingssessie neergestreken in een hutje midden in de natuur. Ze werkten met klank…

Zonsverduistering 8 april 2024

Maandag 8 april 2024, is er een zonsverduistering die in de Amerika’s te zien is en merkbaar is in de hele wereld. Er…

De Negen, Nederlandse steencirkel op de Schaapshoeve

Al van jongs af aan ben ik nieuwsgierig naar mysterieuze plekken. Plekken die volgens de huidige wetenschap niet verklaard kunnen worden: hoe, wat,…

Cadeau voor de mensheid

Blootsvoets lopen ze in het zonovergoten labyrint. De ene vrouw loopt het pad naar binnen, de andere het pad naar buiten. Ze komen…

TaxusDryade: boodschap over donker

Claudia Miller, de schoondochter van mijn leraar de bomensjamaan Dusty Miller 13th, gaf in juni 2020 een reeks facebook lezingen over verschillende dryades.…

Het Einde van de Nacht

Boekentip:Het Einde van de Nacht In zijn boek 'The End of Night' gaat Paul Bogard op zoek naar natuurlijke duisternis in een tijd…

Mijn weg van rouw

'Het is oké' Omdat mijn vader een ernstig aneurysma had, besloot ik om de rouwvrouw opleiding te gaan volgen. Mijn vader voelde zich…

De wijsheid van mijn voeten

In module 5 voor Op stap met de bomen II staat de kastanje centraal. Ik vind het erg leuk om een nieuwe boom…

Verbinden met je plek

Bij een van de boswandelingen willen de grote en de kleine berkenstaf met me mee op pad. Zonder het te begrijpen, geef ik…

De Koortsboom van Overasselt

Voor Verborgen Verhalen van de ANWB kwam programmamaker Pascal van Hulst mij op het spoor. Deze podcast serie gaat over bijzondere plekken in…

Een kom van licht

In de vorige nieuwsbrief schreef ik over de polariteiten uit het prachtige boek 'Bowl of Light' (Nederlandse titel: Kom van Licht) van Hank…

Als je altijd probeert om normaal te zijn,
zul je nooit ontdekken hoe uitzonderlijk je kunt zijn

- Maya Angelou