Welkom bij Awen

Vreugdevol schip

In januari 2019 ontmoet ik dit hunebed voor het eerst. Het is een koude en druilerige dag. Toch word ik heel blij en vrolijk op deze plek. De jonge paarden aan de overkant van de weg zijn nieuwsgierig en speels. Ze rollen in de wei en rennen achter elkaar aan. De grote kale lindenboom hoedt het hunebed met grootmoederlijke zorg. Ook een oude meidoorn beschermt deze plek. Het hunebed staat. Het is compleet in de overgebleven stenen. Het straalt een zekere tevreden blijdschap uit. De volgende dag is het droog en mijn lief en ik gaan terug om nog wat extra foto's te maken. Een leuk gesprek met een wandelaar en vooral: ja, ik voel me daar blij.

In februari zijn we er weer, nu als deelnemers van een groep wichelaars. Er wordt druk om en tussen de stenen gewicheld. De meeste reacties gaan over vrolijk, blij, fijn. Ik spreek uit dat ik het hele gebied als prettig ervaar, vooral de richting van de velden waar de paarden staan. Dit fijne gebiedje reikt tot en met het verderop gelegen ven. De andere kant van het hunebed lijkt niet in deze vrolijke energie betrokken te zijn.

Ik zie een van de wichelaars aan een smalle kant tegen de voorste steen leunen. Dat trekt mijn aandacht. Als ze daar weg is, neem ik er plaats. Zodra ik daar zit, voel ik me op de boeg van een schip. De wind in mijn gezicht, niet alleen letterlijk maar vooral in mijn innerlijke beleving. Ik voel de zee voor me uitstrekken, golvend en wel, op naar de ondergaande zon aan de horizon. Ik schud me uit het beeld. Kijk ik wel naar het westen dan eigenlijk? Iemand in de groep bevestigt dat. Ik ga weer zitten en meteen zak ik terug in het beeld. Ik zit op de boeg van een schip, het is een dodenschip, en het voelt geweldig.

Een andere deelnemer doet zijn onderzoek op die plek. Hij ervaart eenzelfde gevoel, maar hij wil niet alleen op mijn beleving varen. Daarom gaat hij ter vergelijking op het andere smalle eind zitten. Ik ben nog zo onder de indruk van de vreugde die ik voelde op de boeg, dat ik daar nog niet aan gedacht heb. Ik ga naast hem zitten, een grijze zeezeiler en een blonde bomenvrouwe, samen op een dikke stien. We staren over de Drentse akker. Allebei ervaren we een achtersteven, zien we het kielzog, voelen we zee onder het schip.

Op de terugweg naar huis mijmer ik wat na over deze ervaring. Ik heb een aantal hunebedden ontmoet en elk hunebed voelt anders. Hunebedden zijn vast door verschillende mensen of stammen gebouwd, er zijn andere rituelen of intenties geplaatst. Dit hunebed van Balloo voelt voor mij alsof het gemaakt is door een volk dat gelooft in verder reizen na de dood, en die reis is bovendien vreugdevol. Dit dodenschip gebouwd voor geliefde stamleden getuigt daarvan. Dit schip vaart over een zee van liefde, vreugde en goede wensen voor een behouden reis. De wind in de zeilen fluistert over een weerzien, ergens in de onbeschreven toekomst.

 

CW/20190221


/ | \

spinsels

Natuurinclusief

Hoe kan jij bijdragen aan een natuurinclusieve werkwijze? Amerikaanse boer Joel Salatin roept in dit artikel uit de Groene op om met andere…

Reisbeschermsters

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In augustus 2020 schreef ik een reeksje over godinnen die beschermen…

crowdfunding: bijna 50%!!

Wow! Al bijna 50%! Dank dank dank!! 🙏🏼 Wat een succes! Een vliegende start met de campagne voor de Op stap met de…

De oproep van Ilsebil

In een reading krijg ik het advies veel te verwachten. Als ik op de juiste manier verwacht, kan het niet anders zijn dan…

Kijken naar de bomen op je pad

Dit artikel over het verbreden van je blik op bomen schreef ik voor De natuur uw arts, het (online) tijdschrift van Stichting Natuurlijk…

Geluksplek

Mijn ouders namen ons vroeger elk jaar mee naar een favoriete vakantieplek aan de Mittelrhein. Ik weet nog goed dat mijn klasgenootjes dat…

Tree presence

Een van de leuke dingen aan een nieuwe cyclus ontwikkelen, is het onderzoekswerk. Kijk nou toch eens wat een prachtige tekst ik tegen…

Een kom van licht

In de vorige nieuwsbrief schreef ik over de polariteiten uit het prachtige boek 'Bowl of Light' (Nederlandse titel: Kom van Licht) van Hank…

De Draad van Ariadne

De draad van Ariadne in het labyrint Het pad waarover je loopt in het labyrint, wordt de draad van Ariadne genoemd. Het is…

Zeemeermin van Zennor

Bij een land aan zee horen verhalen over meerminnen. Dit verhaal komt van Zennor, West Penwith, Cornwall. “An Vorvoren a Senar”Oftewel ‘de Meermin…

Een jaar met dertien volle manen

Een kalenderjaar (gebaseerd op de 365/366 dagen rondje om de zon) telt twaalf of dertien volle manen. Twee jaar zie je er twaalf…

Jong of oud?

De ijskoude wind van vandaag maakte de aarde hard en koud. Terwijl ik een wandeling maakte, voelde ik tot op het bot dat…

Kollenbloem

Tjee... heb je ooit al eens met aandacht naar een papaver gekeken? Moet je eens kijken, hoe die blaadjes opgefrommeld in die beschermende…

Verbindende Zee, Verbindend Water

We lopen een regenachtig en mistig Noordzeestrand op. "Kijk," zegt mijn lief, "dat is dezelfde zee als waar we vorige week op vakantie…

De boom van Nederland

In mijn nieuwsbrief Cawen inspireert stelde ik in september 2023 de vraag wat bij uitstek dé boom van Nederland zou zijn. De eik…

Offertje, bedankje

Waar ik enorm van genoten heb ik Bretagne, waren de offertjes die je her en der kon vinden. Aan de voet van een…

Linde en Eik, Baucis en Philemon

Op instagram post ik elke vrijdag een knipsel over een godin of iets godinnelijks. Soms dwaal ik een beetje af en ontdek iets…

Ariadne, vrouwe van het labyrint

In de Griekse mythe van Theseus en de Minotaurus lijkt Ariadne een zijdelingse rol te spelen. Als dochter van koning Minos wordt ze…

(Tover) ketels

Als je van sprookjes houdt en aan ketels denkt, denk je vast als eerste aan heksenketel. Zo’n typische zwarte driepoot voor het brouwen…

Verander van richting

Van de week zag ik 's morgens vlak bij de Schaapshoeve een prachtige haas. Heel mooi bruin en wat een mooie ogen! Even…

Zachte Eikenkracht

In eerste instantie is de eik een boom die bekend staat als machtig en krachtig, verbonden met grote goden van de donder, zoals…

Samhain 2: Wanneer wordt samhain gevierd?

Gisteren heb je kunnen lezen over de betekenis van het aardefeest Samhain. Maar wanneer wordt het gevierd? 1 Datum: woensdag 1 november Over…

HeksFest - De Magie van het Labyrint

Martin Roek schreef een artikel in zijn blog over zijn bezoek aan HeksFest 2020, waar ik een interactieve lezing gaf, genaamd 'De Magie…

Moedernacht

Met midwinter ligt alle kracht in de Aarde verborgen. Bomen en planten hebben zich in zichzelf teruggetrokken, zaden wachten verborgen in de donkere…

Geniet van schoonheid en het leven

Een van mijn buurtbewoners vroeg eens naar het boompje in mijn voortuin. Het was op dat moment wat verwilderd en kon inderdaad best…

Het labyrint van Chartres - het labyrint

/ | \ Lees hier deel 1 t/m 10 overLabyrint van Chartres - de kathedraal / | \ 👣 Labyrint van Chartres -…

Cadeau voor de mensheid

Blootsvoets lopen ze in het zonovergoten labyrint. De ene vrouw loopt het pad naar binnen, de andere het pad naar buiten. Ze komen…

Coddiwomple:
doelgericht naar een nog onbekende bestemming reizen

- Oud-Engels woord