Welkom bij Awen

Bedding

Drie keer, maar liefst, reisde ik deze zomer en herfst met mijn gezin naar een ons zeer bekende streek in Duitsland. Het uitzonderlijk lage waterpeil van de Rijn riep ons op dit met eigen ogen te komen aanschouwen. Als sinds mijn kindertijd kom ik in dit gebied en na 45 jaar is de Mittelrhein mij net zo vertrouwd als mijn broekzak. Met mijn ouders, zus en broer was ik zo'n beetje elke zomer hier te vinden: wandelen, kastelen bezoeken, Italiaans ijs eten, destijds zelfs nog winkelend in de vele kleine toeristische winkeltjes. Mijn klasgenoten vonden dat raar: je ging toch elke keer ergens anders naar toe op vakantie? Telkens naar dezelfde plek was saai. Voor ons niet. Wij maakten er vele herinneringen en maakten dit gebied tot een tweede thuis, later ook voor mijn eigen gezin.
 

De gevaarlijke Mittelrhein & de Loreley

De Rijn ontspringt in Zwitserland en meandert door het Duitse landschap naar uiteindelijk de Nederlandse Noordzee en het IJsselmeer. In Duitsland, bij Rüdesheim en Bingen, verandert het landschap van weids in een kloofachtig gebied. Vanaf hier moet de Rijn zich zo'n 40 kilometer door het harde rotsgesteente wringen, wat verraderlijke draaikolken en onzichtbare rotspartijen onder water oplevert.

De Rijn was en is gevaarlijk hier. Oude legenden vertellen over de Loreley, een verleidelijke jonkvrouw die zingend en gouden haren kammend kapiteins afleidde van hun werk en hen daardoor op de rotsen liet lopen. In 2011 nog kapseisde bij hoogwater een rijnaak, waarbij enkele opvarenden omkwamen.
 

Laagwater in 2018

Dit jaar, 2018, stond het water in de Rijn de hele zomer uitzonderlijk laag. In mei reisden we voor de eerste keer naar de Rijn om persoonlijk polshoogte te nemen. De Kauber Pegel, een bekend meetpunt voor de scheepvaart, stond toen op 43cm, waar het gewoonlijk rond de twee meter staat. In augustus gingen we weer, het water stond toen nog iets lager. Tenslotte konden we het niet laten toen de Kauber Pegel slechts 23 cm voorspelde in oktober en gingen ten derde malen naar de Rijn.

Deze foto's laten een het verschil zien tussen hoogwater en laagwater. Het gewone waterpeil zit hier tussenin. En er kan ook nog sprake zijn van nog hoger hoogwater, waarbij het water ruim tot aan en in de straten en huizen van de dorpen komt.

Bedding

Waar normaal druk vaarverkeer is, waren boten op de Rijn nu een bijzonderheid. Rijnaken voeren met halve of nog minder lading, die vooraan in de boot geladen was. Daardoor kwam de schroef iets omhoog komt en kon er toch gevaren worden. Veerboten waren en hier en daar uit de vaart.

Grote stukken Rijnbodem lagen droog, door de lange droogte zelfs al hier en daar begroeid met planten en jonge boompjes. Sommige delen zagen er uit als een zanderige vlakte en andere stukken lieten duidelijk de rotsige ondergrond zien. We liepen over stukken rivierbodem waar we - met normaal waterpeil - volledig onder water gelopen zouden hebben. Dat voelde heel bijzonder, zo op de naakte, onbedekte rivierbodem. De rivier gaf ons een uniek inkijkje in de oorsprong van die verhalen van gevaarlijk vaar- en zwemwater. Ze liet ons toe zelfs tot in het midden van de rivierbedding. We mochten op de benige rotsen van haar bedding lopen, die op een andere dag ontelbare liters water de weg naar de Noordzee wijzen. Het mooie woord 'bedding' kreeg voor mij een nieuwe diepte. Ik kon nog beter de kracht van bedding voelen en ervaren.

 

 

 

Hoogwater

Vervuld van een bijzondere ervaring reden we terug naar huis. Ik was blij dat mijn kinderen ook genoten hadden van dit unieke laagwater-bezoek aan 'onze Rhein'. Mijn dochter sprak een mooie wens uit: "Zullen we de volgende keer gaan als het hoogwater is?" Afgesproken!

Graag ga ik snel weer terug, heel snel, om hoogwater te kijken. Te zien dat de natuur zich na deze extreem droge zomer weer herstelt. En het geheim van de bodem van de rivier, draag ik als bedding in me mee.
 

CW/20181108


/ | \

spinsels

Keuzes die de reis vormgeven

Oriah Mountain Dreamer schreef in januari 2013 een artikel over het labyrint. Ze schrijft dat je kunt kiezen het leven te zien als…

Volg de kleur

Ik zag een leuke herfst-wandeltip bij IVN natuureducatie die ik graag met je deel. Ze organiseerden in oktober #2uurnatuur om mensen te inspireren…

Het donker in de schijnwerpers

Dit artikel over de invloed van kunstlicht op het welzijn van mens en natuur schreef ik voor De natuur uw arts, het (online)…

Over parelmoer gesproken

Als je een hartlabyrint bestelt, ontvang je daar een pareltje bij. Het hart is een teken van liefde, innerlijke wijsheid en universele eenheid.…

Het heten van gewijde bomen

Precies op het juiste moment bevond ik mij onder een ginkgo. Op zoek naar meer informatie over deze Aziatische boom kwam ik het…

Veegwagen

Gisteren had ik een sessie met Tony Christie, de Ierse heler en messenger of oneness. Ik wilde van het een en ander af…

Scholekster brengt de parel

In het grasplantsoen, tussen twee drukke wegbanen op het industrieterrein, woont een paartje scholeksters. Sinds een dit seizoen twee paartjes, en tot mijn…

Kiekemoe!

  CW/20170312 / | \

De boodschap van de iepen-dryade

Dit verhaal begint op dinsdag in de achtertuin van een bekende. Er staat een parasolvormige boom, waar we met behulp van een plant-herkennings-appje…

Berkensamenzwering

Dank je wel, universum! Paulo Coehlo schreef in de Alchemist over het universum dat samenzweert om jou op je pad te ondersteunen. Afgelopen…

Wat je tegenkomt in het labyrint

Een gemeleerde groep oudere dames komt gemoedelijk binnen en keuvelt gezellig bij de thee. Elke maand ondernemen ze iets nieuws en deze middag…

Een oud woord: appel

Voor de cyclus Dryade als gids in het labyrint, is deze keer de Appel aan de beurt. De appel speelt een rol in…

De Toverketel van Wijsheid

Er leefde eens een moeder. Ze had twee kinderen: een mooie dochter en een lelijke zoon. De moeder besloot om toverdrank te maken…

Sheela-na-gig, symbool van soevereiniteit

Ik weet niet meer wanneer ik deze intrigerende dames voor het eerst tegenkwam. Fijn om te zien dat ze steeds vaker onderwerp zijn…

Meester van herstelkracht

Heb jij enig idee wat een Spaanse aak is? Ik dacht meteen aan een boot, maar dat was het niet. De andere naam…

Imbolc: the Cailleach wordt Brighid

Imbolc begint voor mij pas echt als ik de eerste sneeuwklokjes gezien heb. En hoera, vanmorgen zag ik dit prachtige groepje! Nog een…

Crowdfunding: Op stap met de bomen dryadenkaarten

crowdfundings campagne Op stap met de bomen dryadekaartenhet Laaglandse bomenorakelLees mijn campagne en doneer opvoordekunst.nl Er is niks mis met het hebben van…

Het labyrint van Chartres - het labyrint

/ | \ Lees hier deel 1 t/m 10 overLabyrint van Chartres - de kathedraal / | \ 👣 Labyrint van Chartres -…

Kijken naar de bomen op je pad

Dit artikel over het verbreden van je blik op bomen schreef ik voor De natuur uw arts, het (online) tijdschrift van Stichting Natuurlijk…

Ten grave: Ilsebil

Barber van de PolTen grave: Ilsebil Zo klein als je lichaam was, zo klein is je kist. Maar groots was je naam, Ilsebil,…

Grootse dingen beginnen altijd van binnen uit

Wat me zo raakt in het voorjaar, is het prille. Het prille groen, de prille bloempjes, de prille knoppen. De natuur wil naar…

Zingen voor de Appelboom

Het verhaal gaat dat in Engeland al eeuwenlang in de winter liederen gezongen worden bij appelbomen. Op de Twaalfde Nacht (de twaalfde nacht…

Ode aan de Moeders

Moedernacht Ik kruip op jullie schoot en hef mijn glas Op mijn moeder Op mijn tantes Op mijn grootmoeders Op mijn oudtantes Op…

Santa Maria delle Rose

En wij lopen uit de warme Italiaanse voorjaarszon het kleine kerkje met de prachtige naam Santa Maria delle Rose (Heilige Maria van de…

Ik denk dat ik het wel kan

Het had Pippi Langkous kunnen zijn die zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!” Ik…

Over Vrouwe Holle: de Inwijdster

De frisse lichtgroene net ontluikende blaadjes van de Vlier doen me aan Vrouw Holle denken. Ik probeer me voor de geest te halen…

Cadeautje: werkboek eenvoudig labyrint van touw

Licht en makkelijk Maak een eenvoudig labyrint van touw. Vier bollen in je rugzak en je kunt overal een labyrint uitrollen. Omdat er…

Heling is een reis, geen ingreep

- Alberto Villoldo