Welkom bij Awen

Over Negen

Naar aanleiding van de online labyrint ontdekkingsreis '99x Winter Labyrinspiratie Wandeling' die ik organiseer, kwam de vraag 'waarom Negen?'

Voor mij was Negen altijd al een bijzonder getal. De drie-eenheid in een vervolmaking, drie keer drie. Een getal van afronding, het hoogste cijfer. Mijn zoon, destijds een jaar of vier, vroeg eens aan me wat het hoogste getal was. Ik vroeg hem: “wat denk jij?” Hij dacht na en zei: “ik weet het niet, maar ik denk dat het op een negen eindigt.”

Afgelopen zomer kwam ik het getal Negen in Cornwall tegen. In een prachtig boek over Cornwall ontdekte ik dat blijkbaar alle steencirkels op een gegeven moment de naam Nine Maidens hadden (ookal hadden ze meer of minder stenen in de cirkel), dat toverspreuken in groepjes van drie keer drie gaan en dat Negen in veel culturen (denk aan onze sprookjes ook!) een bijzondere betekenis in zich draagt. Negen is een van de heilige getallen van de godin.

Het had elk getal kunnen zijn, maar dit alles deed me besluiten om met het getal Negen aan de slag te gaan.

Wat heeft het getal Negen met het labyrint te maken?

In de ‘officiële’ overleveringen ben ik niks tegengekomen met Negen en het labyrint. Mijn vriend Jack zegt dat voor hem 9 verbonden is met het labyrint: 1 ingang, 7 paden en 1 doel. Zo bezien is Negen in het labyrint vervat.

 

CW/20151111


/ | \

spinsels

De creatiekracht van Ilsebil

Een van mijn favoriete sprookjes is dat van de Visser en zijn vrouw. Mannetje Timpe Te en zijn vrouwtje Ilsebil wonen in een…

Ik denk dat ik het wel kan

Het had Pippi Langkous kunnen zijn die zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!” Ik…

Ereplekje

'Altaar', etymologische herkomst: Latijn, in gebruik geraakt in de betekenis van 'offertafel'. Latijnse herkomst onbekend. Moest waarschijnlijk de inheemse benamingen (en tegelijkertijd de…

Samhain 2: Wanneer wordt samhain gevierd?

Gisteren heb je kunnen lezen over de betekenis van het aardefeest Samhain. Maar wanneer wordt het gevierd? 1 Datum: woensdag 1 november Over…

Over Vrouwe Holle: the Elder van Dusty Miller 13th

Waarom Holle, waarom Vlier? Mijn aandacht werd op een bijzondere manier door Holle getrokken. Een aantal jaren geleden ging ik op studiereis naar…

Cadeau voor de mensheid

Blootsvoets lopen ze in het zonovergoten labyrint. De ene vrouw loopt het pad naar binnen, de andere het pad naar buiten. Ze komen…

Volle maan, raaf, rimpeling

De hele week was het bewolkt, maar als je het de weergoden en -godinnen lief vraagt, weet je maar nooit wat er kan…

Hazelaar toverboom

Hazelaar is een boom die vaak verbonden wordt aan magie. Een van de etymologische sporen van het woord hazelaar leidt naar het Angelsaksische…

Radiëstetisch onderzoek op de Tempelhof

Op een stralende zonnige zondag in juni 2022 waren wij, enkele leden van het LabyrintWerk netwerk, te gast bij kunstenaarsduo Adelheid en Huub…

Cadeautje: papieren labyrinten

Vingerlabyrinten om te lopen met je vinger Het spiraliserende pad van het labyrint helpt om tot rust te komen, je evenwicht te hervinden…

Het mooiste servies voor de heilige graal

Als kind las ik graag verhalen met ridders. Ze zwerven door de wildernis, beleven spannende avonturen, houden hun waarden van vriendschap, loyaliteit en…

Volg de kleur

Ik zag een leuke herfst-wandeltip bij IVN natuureducatie die ik graag met je deel. Ze organiseerden in oktober #2uurnatuur om mensen te inspireren…

Yin & Yang en balans

Yin/Yang symbool Tijdens de lente- en de herfstequinox duren daglicht en nachtduister even lang. Er is balans. En als het gaat over balans,…

Over Vrouwe Holle: de Inwijdster

De frisse lichtgroene net ontluikende blaadjes van de Vlier doen me aan Vrouw Holle denken. Ik probeer me voor de geest te halen…

Reisbeschermsters

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In augustus 2020 schreef ik een reeksje over godinnen die beschermen…

Om vardanam nama

Soms gebeurt er tussen de regels door iets dat onverwacht diep raakt. In een training over overvloed kwam de Indiase mantra om vardanam…

Suarz samo ein rauon

'Zo zwart als een raaf' - Oudnederlands, 1100Vorige maand was ik in Oostenrijk voor de tai chi week van mijn man. 's Ochtends…

Eeuwen leven de uwen

In 2015 koos ik voor de online training Op stap met de bomen I de taxus als boom voor de tijd van samhain.…

Tijdreismachine

Waar brengt het labyrint jou naar toe? Soms werkt het labyrint voor mij als een tijdreismachine. Ik begin te lopen en het voelt…

Rorschach test

Tijd voor een Rorschach test! De tegel was helemaal egaal geel gestoepkrijt en de regen maakte er dit van. Wat zie jij in…

Hoedsterschap in het labyrint

Afgelopen vrijdag na het klankconcert liep een tweetal dames in het laatste midzomeravondlicht het labyrint. Een van de vrouwen liep voor het eerst…

Sheela-na-gig, symbool van soevereiniteit

Ik weet niet meer wanneer ik deze intrigerende dames voor het eerst tegenkwam. Fijn om te zien dat ze steeds vaker onderwerp zijn…

Koffie, zee en een meermin

In het andere artikel over de dubbelstaartige meermin liet ik je foto's zien van de dubbelstaartige meerminnen die ik zag tijdens een bezoek…

Keuzes die de reis vormgeven

Oriah Mountain Dreamer schreef in januari 2013 een artikel over het labyrint. Ze schrijft dat je kunt kiezen het leven te zien als…

Onze Lieve Vrouwe ter Linde en de LindeMoeder

Een legende vertelt dat er een Mariabeeld wordt aangetroffen in een lindeboom. Daar moet het wel heel bijzonder zijn, want elke keer als…

Zingen voor de Appelboom

Het verhaal gaat dat in Engeland al eeuwenlang in de winter liederen gezongen worden bij appelbomen. Op de Twaalfde Nacht (de twaalfde nacht…

En ik ga het bos in,
om mijzelf te verliezen
en mijn ziel te vinden

- Mariah Danu