Welkom bij Awen

Zwerven over zijpaden: genezing & labyrint

Zwerven over zijpaden:
van taxus naar slang naar Asklepios naar labyrint...

Wist je dat in de Griekse oudheid verschillende kuuroorden en ziekenhuizen gewijd waren aan Griekse god van genezing en geneeskunde Asklepios? De legende wil dat men naar Epidaurus (de geboorteplek van Asklepios) ging als je ziek was. Droomde je in je genezende slaap over een slang, dan was je genezen. Een slang staat symbool voor transformatie, door het loslaten van de oude huid.

Hier komt de esculaap (kijk nog even goed naar de naam van die Griekse genezersgod...) om de hoek kijken; dat is de staf waar een slang omheen kronkelt; al lange tijd een symbool voor artsen.

Verschillende heiligdommen van Asklepios worden gekenmerkt door de tempel, waar de genezende slaap geslapen werd. Onder de tempel was een labyrint gebouwd, waarin slangen werden gehouden.

Ik kan nog niet vinden of het werkelijk een labyrint of toch een doolhof was. Labyrint in de combinatie met slang, vervellen, vernieuwen; dat klopt voor mij wel.

Nu weer het paadje terug naar taxus.

Beeld:
Aesculapius, kunstenaar onbekend, fotocredits Art UK .

 

CW/20171011


/ | \

spinsels

Wat staat er op jouw boodschappenlijstje?

Je hebt misschien al eens gelezen over het communicatieproces en dat daar een zender, een boodschap, ruis en een ontvanger in horen. Hoewel…

Vlammende vogel

Tijdens een meditatie voelden een dierbare vriendin en ik allebei roze vleugels, om ons heengeslagen of groeiend op onze rug. We verbonden deze…

Het mooiste servies voor de heilige graal

Als kind las ik graag verhalen met ridders. Ze zwerven door de wildernis, beleven spannende avonturen, houden hun waarden van vriendschap, loyaliteit en…

Samhain 1: Wat is samhain? (en hoe spreek je het uit)

In onze westerse wereld kennen we Allerheiligen (All Hallow's Eve, Halloween, 1 november) en Allerzielen (2 november), waar we uitgenodigd worden stil staan…

De Draad van Ariadne

De draad van Ariadne in het labyrint Het pad waarover je loopt in het labyrint, wordt de draad van Ariadne genoemd. Het is…

Toe-val op de dag buiten de tijd

Elke ochtend gebruik ik een korte test (met duim en wijsvinger in een cirkel) om het spiertesten te oefenen. Ik doe dat met…

Kijken naar de bomen op je pad

Dit artikel over het verbreden van je blik op bomen schreef ik voor De natuur uw arts, het (online) tijdschrift van Stichting Natuurlijk…

Voordat je morgen weer aan het werk gaat

De eerste maandag na de 12 heilige nachten is de dag dat veel mensen na de midwinter- en/of kerstperiode weer aan het werk…

De engel met de wc-rol

Het werd een dramatische wandeltocht. De man die we een dag eerder ontmoetten, zei dat hij er twee uur over had gedaan om…

Gele toverhazelaar tegen winterblues

Om eventuele winterblues tegen te gaan: plant een toverhazelaar in je tuin! Moet je eens kijken, wat een prachtige kracht er van deze…

Waarom de kraai zwart is

of: Het verhaal van Regenboog Kraaieen verhaal van de Lenape Nation Lang geleden was de wereld warm en vredig, en alle dieren leefden…

Ginkgo: veerkrachtige overlever en symbool van hoop

Uit het lood geslagen en op zoek naar een momentje om tot rust te komen, liep ik het kasteelpark in en ging in…

Vreugdevol schip

In januari 2019 ontmoet ik dit hunebed voor het eerst. Het is een koude en druilerige dag. Toch word ik heel blij en…

Klavertje drie, klavertje vier

Mijn oog werd getrokken door bloeiende klaver en opeens herinnerde ik me weer dat ik dat ik dat vroeger als kind een mooi…

Onzichtbare oogst

De herfstperiode is een periode van oogsten. Niet alleen in de natuur, ook voor het onderzoeken van de oogst van jouw natuur is…

Gedaanteverwisseling

Er zijn verschillende legenden waar de wintergodin in de tijd van imbolc een bad neemt in een heilige bron en daar verandert in…

Over Vrouwe Holle: de Inwijdster

De frisse lichtgroene net ontluikende blaadjes van de Vlier doen me aan Vrouw Holle denken. Ik probeer me voor de geest te halen…

Voor wie neem jij je hoed af?

Wat mij zo treft aan de Vlier, is het contrast tussen haar wintergestalte en haar zomerkleed. De takken zijn in de winter zo…

Gebaande paden

Bart Jungmann interviewde labyrintcollega Marion Kuipéri en mij over het labyrint. Zijn artikel verscheen in de Volkskrant op 5 juli 2017. Gebaande paden…

Berkensamenzwering

Dank je wel, universum! Paulo Coehlo schreef in de Alchemist over het universum dat samenzweert om jou op je pad te ondersteunen. Afgelopen…

Om vardanam nama

Soms gebeurt er tussen de regels door iets dat onverwacht diep raakt. In een training over overvloed kwam de Indiase mantra om vardanam…

TaxusDryade: boodschap over donker

Claudia Miller, de schoondochter van mijn leraar de bomensjamaan Dusty Miller 13th, gaf in juni 2020 een reeks facebook lezingen over verschillende dryades.…

De oproep van de Dwaas

Onder het mom van vrijdag = freyja dag post ik elke vrijdag iets op instagram over godinnen. Op een regenachtige vrijdag vond ik…

Veegwagen

Gisteren had ik een sessie met Tony Christie, de Ierse heler en messenger of oneness. Ik wilde van het een en ander af…

De Wilde Jacht

Ook al wordt de Wilde Jacht met midwinter verbonden, ik vermoed dat ze in november al van start gingen. Onder leiding van een…

Ring verloren

Helaas! Ik ben mijn zilveren ring verloren. Het is een kleine zilveren ring, breedte 3 mm, met de gravure Carin 21-12-16 Mocht je…

Zeemeermin van Zennor

Bij een land aan zee horen verhalen over meerminnen. Dit verhaal komt van Zennor, West Penwith, Cornwall. “An Vorvoren a Senar”Oftewel ‘de Meermin…

Het leven is een mysterie om geleefd te worden,
geen probleem dat opgelost moet worden

- Soren Kierkegaard