Welkom bij Awen

Scholekster brengt de parel

In het grasplantsoen, tussen twee drukke wegbanen op het industrieterrein,  woont een paartje scholeksters. Sinds een dit seizoen twee paartjes, en tot mijn verdriet sinds onlangs maar anderhalf paartje. Ik zag het prachtige beestje liggen aan de kant van de weg.

Scholeksters vind ik van jongs af aan al mooi. Een prachtig zwart-wit verenkleed (moet je zien hoe prachtig dat zwart-wit getekend is in de vlucht!), een rode snavel en rode poten. Onlangs zag ik er een op een dakrand zitten en op de foto ontdekte ik een rode rand om het oog.

Ik vond ze verwarrend. Scholeksters zijn steltlopers, de meeste foto's laat scholeksters op een strand zien. Wat moeten deze scholeksters zo ver in het binnenland op een grasveldje?

Toen ik ouder werd, ontdekte ik dat deze vogel, net als de ooievaar, de kleuren van de godin laat zien: wit, rood en zwart.  Behalve dat ik ze sowieso al mooi vond, kreeg de vogel hiermee een verdieping in mijn liefhebben.

Vandaag zag ik er weer twee naast elkaar druk prikkend met hun sterke snavels in het gras, op zoek naar eten. Prachtig! Ik besloot te kijken wat ik kon vinden op internet over de symboliek.

De scholekster kwam niet meteen bovendrijven bij de zoekwoorden 'scholekster' en 'symboliek'. Wikipedia levert algemene informatie op, die uiteraard ook veelzeggend is over de symboliek. Ik gooide het over een andere boeg: wat is scholekster in het Engels? Dus ik zocht op 'oyster catcher' en 'symbolism'.

Grappig genoeg duurde het even voor 'oyster catcher' tot me doordrong. De verborgen parel, gevonden in de oesters (die scholeksters overigens niet eten). Een van de websites die ik vond spreekt over 'concealment' (verhulling, verborgen). Niet als geheim, maar als bescherming. (De scholekster staat bekend als een vogel die zijn territorium fel verdedigt.)

Ik ga er eens even op verder voelen, op die parels en die verhulling. Mooi!

Website: https://unlockingwords.wordpress.com/2017/05/19/oystercatcher-animal-dreaming/

CW/20180622


/ | \

spinsels

Meteen gaan genieten

Zo stond ik met mijn dochter in een dure telefoonwinkel. Haar zelf-gespaarde kerstcadeau was een nieuwe telefoon die we door allerlei gedachtenkronkels twee…

Lenteboom Wilg

Toen ik jaren geleden naar mijn werk in de stad verderop reed, reed ik vaak speciaal een stukje om zodat ik langs een…

Verander van richting

Van de week zag ik 's morgens vlak bij de Schaapshoeve een prachtige haas. Heel mooi bruin en wat een mooie ogen! Even…

Waarom de spar in de winter zijn naalden behoudt

of: Waarom er altijd een vogeltje in de kerstboom hoorteen verhaal uit de Alsace - onderaan de pagina kun je dit verhaal beluisteren…

De Koortsboom van Overasselt

Voor Verborgen Verhalen van de ANWB kwam programmamaker Pascal van Hulst mij op het spoor. Deze podcast serie gaat over bijzondere plekken in…

Sleedoorn of kers?

Zo stonden we op het pad, zo ernaast. Wat is dat voor boom? We bespraken sleedoorn en pruim, maar vonden niet genoeg aanknopingspunten…

Vlammende vogel

Tijdens een meditatie voelden een dierbare vriendin en ik allebei roze vleugels, om ons heengeslagen of groeiend op onze rug. We verbonden deze…

Mariabeestje

Mei-Maand, Maria-Maand, Lieveheersbeestjes-Maand De oude Germaanse naam voor het lieveheersbeestje was Freyafugle, de vogel van Freya. Dat werd tijdens de kerstening aangepast naar…

Ondersteboven

Bovenop de dijk, een heisessie aan het water. We geven vrijuit verlangens mee aan de wind, stoken het vuur op om grootse plannen…

De boodschap van de iepen-dryade

Dit verhaal begint op dinsdag in de achtertuin van een bekende. Er staat een parasolvormige boom, waar we met behulp van een plant-herkennings-appje…

Snoei-advies

In een van de facebook groepen waar wijsheid over bomen gedeeld wordt, werd een mooie vraag gesteld. Deze persoon is heel attent voor…

Wat is jouw entrecote?

In mijn vorige leven, toen ik mijn toenmalige werkgever op internationale beurzen presenteerde, deelde mijn directeur tijdens een beurs in Parijs mee dat…

De spiraal van de koru

April is de maand van het openen. Volgens een theorie komt het woord april van het Latijnse apirere, dat openen betekent. Varens openen…

Onzichtbare oogst

De herfstperiode is een periode van oogsten. Niet alleen in de natuur, ook voor het onderzoeken van de oogst van jouw natuur is…

Olijfboom als the Circle of Life

Lopend door Assisi (Italië) zag ik dit bronzen kunstwerk. De boomvorm trok me meteen aan, de woorden van de kunstenaar raakten me. Andrea…

Donder en bliksem

In de voorbereiding op de volgende bijeenkomst in het labyrint onderzoek ik ook de etymologie van eik en quercus. Het Latijnse quercus wordt…

De mannelijke kracht van Beltain

Beltain is het jaarfeest van vruchtbaarheid; voor land en oogst, voor dieren en jongen, voor mensen en nazaten. Om deze vruchtbaarheid te creëeren,…

de Zalm der Wijsheid

Ergens in het diepste en groenste woud dat je je kunt voorstellen, borrelde tussen enkele bemoste rotsen het puurste, zuiverste en helderste water…

Ode aan de Moeders

Moedernacht Ik kruip op jullie schoot en hef mijn glas Op mijn moeder Op mijn tantes Op mijn grootmoeders Op mijn oudtantes Op…

Gele toverhazelaar tegen winterblues

Om eventuele winterblues tegen te gaan: plant een toverhazelaar in je tuin! Moet je eens kijken, wat een prachtige kracht er van deze…

De dochters van Plynlimon

Het informatiebord bij het reservoir verhaalde over drie zusters die in drie rivieren veranderen. Een speurtocht op internet levert de mooie legende op,…

Reisbeschermsters

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In augustus 2020 schreef ik een reeksje over godinnen die beschermen…

Sieraad

Het Urgeschichtliches Museum in Blaubeuren (D) is een van de leukste en mooiste musea die ik ken. Dit kleine museum over de prehistorie…

De oproep van Ilsebil

In een reading krijg ik het advies veel te verwachten. Als ik op de juiste manier verwacht, kan het niet anders zijn dan…

Hoedsterschap in het labyrint

Afgelopen vrijdag na het klankconcert liep een tweetal dames in het laatste midzomeravondlicht het labyrint. Een van de vrouwen liep voor het eerst…

Cormoran van St Michaels Mount

"Cormoran de Reus woonde met zijn vrouw Cormelian in Cornwall. Bij eb bracht hij wit graniet van het vasteland om het eiland te…

Mijn vader missen

Zoals ons gebruik was geworden, aten mijn moeder en ik op de terugweg van de therapeut een hapje in een fijn cafetaria. Of…

Niet elke schat bestaat uit zilver en goud

- Captain Jack Sparrow