Welkom bij Awen

Wat is jouw entrecote?

In mijn vorige leven, toen ik mijn toenmalige werkgever op internationale beurzen presenteerde, deelde mijn directeur tijdens een beurs in Parijs mee dat we absoluut moesten gaan eten in een uniek restaurant. Dit restaurant serveerde één enkel hoofdgerecht, namelijk entrecote, en dat was dan ook de allerlekkerste entrecote van heel Parijs en omstreken. Dus togen wij een van de avonden naar dat restaurant. Het heette geloof ik ook gewoon l’Entrecote. Je kon er niet reserveren en toen wij aankwamen stond er buiten al een rijtje mensen te wachten op een tafeltje. Wij sloten aan, vermaakten ons tijdens het wachten en waren uiteindelijk aan de beurt voor de beroemde entrecote van l’Entrecote, met pommes frites en saus naar geheim recept. Het moet gezegd worden, het was inderdaad de lekkerste entrecote die ik ooit gegeten heb.

Ik denk nog vaak aan dat restaurant. Na mijn eerste verrassing (hoe saai kun je zijn om als restaurant maar één hoofgerecht te serveren?) begon ik meer en meer begrip en respect te krijgen voor deze keuze. Door alle aandacht en zorg aan dat ene hoofdgerecht te besteden, was het resultaat dat elke entrecote die geserveerd werd van topkwaliteit was en de lekkerste in de wijde omtrek. De koks hadden zich gespecialiseerd in het kiezen van de beste kwaliteit vlees en wisten deze met hun ervaring op een perfecte manier te bereiden. De formule werkte zo goed, dat het restaurant niet eens reserveringen aannam en er zo ongeveer altijd wel een rij mensen stond te wachten op een tafeltje.

Vele jaren later ben ik aanbeland in mijn huidige leven, zonder directeur of beurzen, en met een behoorlijke verzameling mooie werkzaamheden. Er is de Schaapshoeve, centrum voor persoonlijke groei en welzijn, dat ik samen met mijn man run. We organiseren daar workshops en lezingen voor en door anderen en geven ook ons eigen werk door. In mijn eigen praktijk Cawen & Labyrinspiratie begeleid ik mensen bij hun vraagstukken, met behulp van wijsheid uit de natuur en van het labyrint. Ik ontwikkel, geef en verkoop trainingen; ik schrijf, deel korte inspirerende filmpjes.

Dat alles bied ik aan met alle aandacht en zorg die ik aan elk onderdeel kan schenken. Soms vraag ik me echter ook wel eens af: zou ik niet beter kunnen entrecotiseren? Mezelf richten op maar één ding en daar dan uitzonderlijk goed in zijn? Wat zou mijn entrecote zijn? Welke onderdelen laat ik dan daarvoor los? Ik vind het een fijne en vaak ook uitdagende vraag om bij stil te staan. Tot nu toe vind ik als antwoord dat drempelhoedsterschap mijn entrecote is, en natuur en labyrint horen als belangrijke ingredienten in de unieke saus naar geheim recept.

Wat is jouw entrecote? Wat hoort er in jouw unieke saus naar geheim recept?


CW/okt2023


/ | \

 

spinsels

Niets is wat het lijkt 2: nog zo'n wakkerschuddertje

Als liefhebster van megalitische bouwwerken was de vakantie in Bretagne net zo'n feestje als de vakantie in Cornwall een jaar eerder. Getipt van…

Geen leiderschap maar hoederschap

Afgelopen zomer was mijn man met zijn client voor een begeleidingssessie neergestreken in een hutje midden in de natuur. Ze werkten met klank…

Verander van richting

Van de week zag ik 's morgens vlak bij de Schaapshoeve een prachtige haas. Heel mooi bruin en wat een mooie ogen! Even…

Het donker in de schijnwerpers

Dit artikel over de invloed van kunstlicht op het welzijn van mens en natuur schreef ik voor De natuur uw arts, het (online)…

Toe-val op de dag buiten de tijd

Elke ochtend gebruik ik een korte test (met duim en wijsvinger in een cirkel) om het spiertesten te oefenen. Ik doe dat met…

Mijn weg van rouw

'Het is oké' Omdat mijn vader een ernstig aneurysma had, besloot ik om de rouwvrouw opleiding te gaan volgen. Mijn vader voelde zich…

Een kom van licht

In de vorige nieuwsbrief schreef ik over de polariteiten uit het prachtige boek 'Bowl of Light' (Nederlandse titel: Kom van Licht) van Hank…

Voor wie neem jij je hoed af?

Wat mij zo treft aan de Vlier, is het contrast tussen haar wintergestalte en haar zomerkleed. De takken zijn in de winter zo…

Goede voornemens

Een nieuw jaar, nieuwe goede voornemens. Elk jaar weer staat de media er vol mee. Welke het meest voorgenomen worden, welke het meest…

Zegening op je ziel

Er zijn allerlei nieuwe draden om te spinnen, te weven, te vlechten, om het nieuwe jaar vorm te geven. Op een stenen spinklos…

Zielenrust

Toen mijn voormalig partner stierf, werd ik enige ouder voor onze kinderen. De eerste periode woog dat besef zwaar op mij. Mij mocht…

Drempelhoed(st)ers

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In juni van 2020 schreef ik een reeksje over drempelhoedsters. /…

Klavertje drie, klavertje vier

Mijn oog werd getrokken door bloeiende klaver en opeens herinnerde ik me weer dat ik dat ik dat vroeger als kind een mooi…

Cadeau voor de mensheid

Blootsvoets lopen ze in het zonovergoten labyrint. De ene vrouw loopt het pad naar binnen, de andere het pad naar buiten. Ze komen…

De spiraal van de koru

April is de maand van het openen. Volgens een theorie komt het woord april van het Latijnse apirere, dat openen betekent. Varens openen…

Meester van herstelkracht

Heb jij enig idee wat een Spaanse aak is? Ik dacht meteen aan een boot, maar dat was het niet. De andere naam…

Een oud woord: appel

Voor de cyclus Dryade als gids in het labyrint, is deze keer de Appel aan de beurt. De appel speelt een rol in…

Zwijnenstal

Eerder deze week schreef ik over de heilige bron van Sancreed. Op een steenworp afstand ligt het plaatsje Sancreed. Het dankt haar naam…

Udense schrijft mee aan ‘Wegwijs in het labyrint’

Persbericht in het Udens Weekblad van 3 maart 2021 naar aanleiding van de publicatie van het boek 'Wegwijs in het labyrint, een reisgids…

Mariabeestje

Mei-Maand, Maria-Maand, Lieveheersbeestjes-Maand De oude Germaanse naam voor het lieveheersbeestje was Freyafugle, de vogel van Freya. Dat werd tijdens de kerstening aangepast naar…

Het aanpassingsvermogen van Elfje Twaalfje

Een van de sprookjes die ik vroeger geweldig vond, was het sprookje van Elfje Twaalfje uit 1969. Het is een verhaal geschreven en…

TaxusDryade: boodschap over donker

Claudia Miller, de schoondochter van mijn leraar de bomensjamaan Dusty Miller 13th, gaf in juni 2020 een reeks facebook lezingen over verschillende dryades.…

Gewoon weten

Ken je dat? Dat gevoel dat je opeens iets weet. Echt heel diep van binnen iets heel zeker weet. Iets werkelijk weet zonder…

Vreugdevol schip

In januari 2019 ontmoet ik dit hunebed voor het eerst. Het is een koude en druilerige dag. Toch word ik heel blij en…

Dode tak wijst de weg

Op een stralende herfstdag lopen we door het bos. Ik vertel verhalen over herfst, over bomen. Ik wijs op een dode tak aan…

Zeemeermin van Zennor

Bij een land aan zee horen verhalen over meerminnen. Dit verhaal komt van Zennor, West Penwith, Cornwall. “An Vorvoren a Senar”Oftewel ‘de Meermin…

Zwerven over zijpaden: genezing & labyrint

Zwerven over zijpaden:van taxus naar slang naar Asklepios naar labyrint... Wist je dat in de Griekse oudheid verschillende kuuroorden en ziekenhuizen gewijd waren…

Wat je ziet, hangt af van waar je zit in de kring

- via Sig Lonegren