Welkom bij Awen

Circulair delen

In het boek met de prachtige titel 'Midwifing death' (het vroedvrouwen van sterven) spreekt schrijfster Leslene della-Madre o.a. over delen. Geven van cadeaus, aanbieden van hulp, delen van je aanwezigheid. Zij benoemt twee manieren van delen.

Ze noemt geven en daarvoor iets terugverwachten een lineaire manier van delen. Voor wat hoort wat, eerlijk oversteken, jij doet wat voor mij, ik doe wat voor jou. Niks mis mee. Of… kan het anders…?

De andere manier van delen noemt Leslene della-Madre circulair delen. Circulair delen is delen omdat het goed voelt vanuit je hart. Het geven geeft de ontvanger een fijn gevoel en tegelijkertijd geeft het de gever ook een fijn gevoel. Gewoon, omdat elkaar helpen en er voor elkaar zijn, een band van gezamenlijkheid en samen-leving schept.

Circulair delen handelt vanuit de vanzelfsprekendheid dat wat je vrij deelt met een ander, op een of andere manier ook weer bij je terugkomt. Waarschijnlijk in een totaal andere vorm en door iemand anders, maar als je het nodig hebt, is er altijd wel iets of iemand die je vooruit helpt.

Dit idee van circulair delen doet me denken aan die bijzondere film ‘Pay it forward’ waarin de jonge hoofdrolspeler de opdracht van zijn maatschappijleerdocent (‘bedenk iets om de wereld te verbeteren’) serieus opneemt en iets slims bedenkt: doe een goede daad voor drie andere mensen, en spreek met hen af dat zij ook drie goede daden voor drie andere mensen doen.

Vooral doet het me denken aan de talloze keren dat ik onbekenden of dierbaren hielp met deuren open houden, heen en weer rijden, verhuizen, burnout, ziekte. Nee, lieve mens, dier of plant, daar hoef ik werkelijk niets voor terug. Want ik werd en word óók geholpen als ik ziek ben, toen ik met burnout kampte, mijn jonge kinderen alleen opvoedde. Ik zou de hulp die ik ontvang geen eer aan doen als ik mijn hulp vervolgens niet net zo vrij zou doorgeven naar daar waar het nodig is. Zo helpen we elkaar op een grootse manier en is de cirkel weer rond.

Circulair delen.
Voelt fijn.

 

CW/nov2018


/ | \

spinsels

IK BEN in het Maria Labyrint van Abingdon

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en vele labyrinten die naar het centrum leiden. De bekendste twee routes naar het centrum…

Tijdreismachine

Waar brengt het labyrint jou naar toe? Soms werkt het labyrint voor mij als een tijdreismachine. Ik begin te lopen en het voelt…

Zirbe, de koningin van de Alpen

Op stap in Großarltal, op stap met de Zirbelkiefer Meerdere malen heb ik genoten van het prachtige Oostenrijkse Großarltal vanuit het fijne Chalet…

Samhain 1: Wat is samhain? (en hoe spreek je het uit)

In onze westerse wereld kennen we Allerheiligen (All Hallow's Eve, Halloween, 1 november) en Allerzielen (2 november), waar we uitgenodigd worden stil staan…

Zwerven over zijpaden: notendop

De Hazelaar is de volgende gids in de cyclus van Dryade als gids in het labyrint. Bij de voorbereidingen zwerf ik graag over…

Suarz samo ein rauon

'Zo zwart als een raaf' - Oudnederlands, 1100Vorige maand was ik in Oostenrijk voor de tai chi week van mijn man. 's Ochtends…

Om vardanam nama

Soms gebeurt er tussen de regels door iets dat onverwacht diep raakt. In een training over overvloed kwam de Indiase mantra om vardanam…

Het heten van gewijde bomen

Precies op het juiste moment bevond ik mij onder een ginkgo. Op zoek naar meer informatie over deze Aziatische boom kwam ik het…

Drempelhoed(st)ers

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In juni van 2020 schreef ik een reeksje over drempelhoedsters. /…

The Dryad Lore of Dusty Miller: Meet the Trees

Dit Engelstalige artikel over de bomenwijsheid van Dusty Miller 13th schreef ik voor Sacred Energies, online magazine van Energetic Geometry van Dominic Susani…

Wegwijs in het labyrint

In februari 2021 werd een nieuw Nederlands labyrintboek gelanceerd: Wegwijs in het labyrint, geschreven door een groep labyrintwerkers van LabyrintWerk. Ik werkte er…

Dusty Miller, the wand makers

De BBC maakte de documentaire "Harry Potter, a history of magic", waarin ze op een prachtige wijze allerlei magische aspecten uit de boeken…

OLV met de tweeling

If you change the way you look at things, the things you look at change. - Wayne Dyer Tijdens een studiereis spraken we…

Verbindende Zee, Verbindend Water

We lopen een regenachtig en mistig Noordzeestrand op. "Kijk," zegt mijn lief, "dat is dezelfde zee als waar we vorige week op vakantie…

Rorschach test

Tijd voor een Rorschach test! De tegel was helemaal egaal geel gestoepkrijt en de regen maakte er dit van. Wat zie jij in…

Helend Schild

Een vreugdesprong, lente 2019 Tijdens een willekeurig internetbezoek zie ik op een willekeurige plek een willekeurige foto. Een doorkijkje naar het meer van…

54 planten

En zo bestelde ik een meidoornhaag voor in de zijtuin. Dertig stuks voor zes meter. En drie sleedoorns. En een vlier. Ach, weet…

Labyrint is geen doolhof

Journalist Stijn Fens kwam voor de tempeltest reeks in Trouw op 14 februari 2017 naar de Schaapshoeve voor een labyrintwandeling. Dit is zijn…

Inspirerende boekenlijst

Een greep uit ruim 30 jaar boekenwurmen / | \ A Ton Akkermans: Het witte veld en de zeven tonen van stilteTed Andrews:…

Cadeautje: werkboek eenvoudig labyrint van touw

Licht en makkelijk Maak een eenvoudig labyrint van touw. Vier bollen in je rugzak en je kunt overal een labyrint uitrollen. Omdat er…

Het verhaal van de olijfboom

Ik reisde vorige week door Italië, waar ik diep geraakt werd door de schoonheid en kracht van de olijfboom. Ik ging op zoek…

Ondersteboven

Bovenop de dijk, een heisessie aan het water. We geven vrijuit verlangens mee aan de wind, stoken het vuur op om grootse plannen…

Het donker in de schijnwerpers

Dit artikel over de invloed van kunstlicht op het welzijn van mens en natuur schreef ik voor De natuur uw arts, het (online)…

Over parelmoer gesproken

Als je een hartlabyrint bestelt, ontvang je daar een pareltje bij. Het hart is een teken van liefde, innerlijke wijsheid en universele eenheid.…

De creatiekracht van Ilsebil

Een van mijn favoriete sprookjes is dat van de Visser en zijn vrouw. Mannetje Timpe Te en zijn vrouwtje Ilsebil wonen in een…

Labyrint op mijn pad

Ergens in de jaren 90 van de vorige eeuw kwam ik via via via op de website van Sig Lonegren (www.geomancy.org) terecht. Ik…

Bedding

Drie keer, maar liefst, reisde ik deze zomer en herfst met mijn gezin naar een ons zeer bekende streek in Duitsland. Het uitzonderlijk…

May the forest be with you!