Welkom bij Awen

Koffie, zee en een meermin

In het andere artikel over de dubbelstaartige meermin liet ik je foto's zien van de dubbelstaartige meerminnen die ik zag tijdens een bezoek aan Lucca. Nu mijn dochter me een prachtige thermosfles met de dubbelstaartige meermin van Starbucks cadeau deed, wilde ik toch weer eens weten hoe dat bedrijf aan dit logo kwam.

Starbucks is in 1971 gestart in Seattle, een grote havenstad aan de westkust van de Verenigde Staten van Amerika. De oprichters van Starbucks waren op zoek naar een beeld dat het leven van zeevaarders van de eerste koffiehandelaren weer kon geven. Al speurend in oude boeken over het zeeleven en het leven op zee, vonden ze een zestiende eeuws Noors houtsnijwerk van de tweestaartige meermin. Ze zagen een metafoor: de aanlokkelijke sirene die zeemannen aantrekt en de aantrekkingskracht van een goede kop koffie. De naam Starbucks komt trouwens uit het beroemde Amerikaanse boek Moby Dick.

De dubbelstaartige meermin is een oeroud symbool. In haar oudste vorm wordt ze weergegeven met twee staarten en twee vleugels. Zo verbindt ze water en lucht als elementen van schepping en geest. In haar boek Vrouw aan de Hemelpoort vat Selma Sevenhuijsen de dubbelstaartige meermin samen als een symbool van de antieke moedergodin, bewaakster van de levenscyclus en hoedster van de tijd. Je vindt de dubbelstaartige meermin op overgangsgebieden, zoals op een sarcofaag, bij drempels en in tempels. Om haar heen tref je symbolen van vruchtbaarheid, overvloed en kracht.

Ik vind het een eer om deze oeroude krachtige godin op mijn thermosfles mee te dragen. Dankbaar voor dit supergave cadeau van mijn dochter!

CW/2021-07

  • Vrouw aan de Hemelpoort is te bestellen via boekenroute.nl. Ook in het eerdere boek van Selma Sevenhuijsen Glimlach van de Sirene komt de dubbelstaartige meermin aan bod.

/ | \

spinsels

Labyrint is geen doolhof

Journalist Stijn Fens kwam voor de tempeltest reeks in Trouw op 14 februari 2017 naar de Schaapshoeve voor een labyrintwandeling. Dit is zijn…

Spinsels met een steen

Op de stenendag op de Schaapshoeve was er gelegenheid dat ik zelf ook even in afstemming met een van de stenen ging. Ik…

Je missie op Aarde voelen

In september nam ik deel aan de prachtige labyrint workshop van de uit Ierland afkomstige Tony Christie. De uitnodiging voor een van de…

De engel met de wc-rol

Het werd een dramatische wandeltocht. De man die we een dag eerder ontmoetten, zei dat hij er twee uur over had gedaan om…

Vreugdevol schip

In januari 2019 ontmoet ik dit hunebed voor het eerst. Het is een koude en druilerige dag. Toch word ik heel blij en…

Wat is jouw entrecote?

In mijn vorige leven, toen ik mijn toenmalige werkgever op internationale beurzen presenteerde, deelde mijn directeur tijdens een beurs in Parijs mee dat…

Over Negen

Naar aanleiding van de online labyrint ontdekkingsreis '99x Winter Labyrinspiratie Wandeling' die ik organiseer, kwam de vraag 'waarom Negen?' Voor mij was Negen…

Donder en bliksem

In de voorbereiding op de volgende bijeenkomst in het labyrint onderzoek ik ook de etymologie van eik en quercus. Het Latijnse quercus wordt…

Santa Maria delle Rose

En wij lopen uit de warme Italiaanse voorjaarszon het kleine kerkje met de prachtige naam Santa Maria delle Rose (Heilige Maria van de…

De Wilde Jacht

Ook al wordt de Wilde Jacht met midwinter verbonden, ik vermoed dat ze in november al van start gingen. Onder leiding van een…

Helend Schild

Een vreugdesprong, lente 2019 Tijdens een willekeurig internetbezoek zie ik op een willekeurige plek een willekeurige foto. Een doorkijkje naar het meer van…

De struikeling die me hielp weer rechtop te staan

De natuur houdt je een spiegel voor. Maar dan moet je wel durven kijken. Ik voel een weerstand tegen de ingewikkelde situaties die…

Midwintergodinnen

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In de winter van 2023 schreef ik een reeksje over midwintergodinnen,…

Ginkgo: veerkrachtige overlever en symbool van hoop

Uit het lood geslagen en op zoek naar een momentje om tot rust te komen, liep ik het kasteelpark in en ging in…

Apple Healing wand

Appel zal alles in zijn macht doen om je te voeden, je zorgen en onzekerheden weg te nemen en je goed te doen…

Slinger door het jaarwiel

Een van mijn leraren, Sig Lonegren, combineerde het lengen van de dag met de slinger van een staande klok. De verste uitslagen van…

Lotsdagen

Onze voorouders vierden de overgang naar het nieuwe jaar met een periode van twaalf dagen en nachten. Het was een tijd van het…

Snoei-advies

In een van de facebook groepen waar wijsheid over bomen gedeeld wordt, werd een mooie vraag gesteld. Deze persoon is heel attent voor…

crowdfunding: bijna 50%!!

Wow! Al bijna 50%! Dank dank dank!! 🙏🏼 Wat een succes! Een vliegende start met de campagne voor de Op stap met de…

Drempelhoed(st)ers

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Elke vrijdag een kleine ode aan een godin.In juni van 2020 schreef ik een reeksje over drempelhoedsters. /…

Moedernacht

Met midwinter ligt alle kracht in de Aarde verborgen. Bomen en planten hebben zich in zichzelf teruggetrokken, zaden wachten verborgen in de donkere…

Niets is wat het lijkt 1: een wakkerschuddertje

Haha, leuk wakkerschuddertje! Als liefhebster van oude bronnen was de vakantie in Cornwall een feestje. We kwamen bij een bijzonder mooie plek, vol…

De oproep van Ilsebil

In een reading krijg ik het advies veel te verwachten. Als ik op de juiste manier verwacht, kan het niet anders zijn dan…

Het verhaal van de olijfboom

Ik reisde vorige week door Italië, waar ik diep geraakt werd door de schoonheid en kracht van de olijfboom. Ik ging op zoek…

Dode tak wijst de weg

Op een stralende herfstdag lopen we door het bos. Ik vertel verhalen over herfst, over bomen. Ik wijs op een dode tak aan…

Lapjesboom geneest

Vele bronnen hebben legenden over de helende krachten van het water. Zieke kinderen die een nacht achtergelaten werden om te genezen of je…

Abracadabra betekent
ik creëer wat ik zeg