Welkom bij Awen

De dochters van Plynlimon

Het informatiebord bij het reservoir verhaalde over drie zusters die in drie rivieren veranderen. Een speurtocht op internet levert de mooie legende op, en ook een prachtig animatiefilmpje dat het verhaal vertelt. Ik heb het verhaal vertaald en ik ben zo vrij geweest de originele foto’s te verwijderen en eigen (Welshe) foto’s toe te voegen. Na het verhaal vind je de link naar de originele tekst.

Helemaal onderaan vind je een link naar een kort animatiefilmpje (2m:55s) dat het verhaal leuk laat zien. Je moet misschien wel even doorklikken.

 

Het verhaal van drie rivieren:
De Ystwyth, de Severn en de Wye

Er zijn vele mythen en legenden die verhalen hoe verschillende Britse rivieren ontstaan zijn. Vele zijn beïnvloed door heidense geloven en het aanbidden van watergodinnen, watergeesten of nymfen. Er is een duidelijke Keltische verbinding. Dit is het verhaal hoe drie Britse rivieren vandaag bekend als Ystwyth (of Usk - CW), Severn en Wye zijn ontstaan op de hellingen van Berg Plynlimon in de Cambrian Mountains van Midden-Wales. Het geeft een verklaring hoe ze gevormd zijn en hoe ze hun weg naar de zee vonden en deel werden van de grote regen- en watercyclus die groei en voeding geeft aan land en bewoners. Het werk dat hier aangeboden wordt, is gebaseerd op meerdere bronnen en dankt veel aan het werk van Pollyanna Jones en Bill Gwilliam.

 

De slapende reus

Het verhaal begint op Plynlimon, een bergmassief dat het hoogste punt van de Cambrian Mountains en van Mid Wales is. Onder het massief zou een slapende reus liggen. Deze reus heeft drie dochters, die in de Keltische mythologie Niskai genoemd worden; of soms watergodinnen of nymfen. Hun namen zijn Ystwyth, Hafren en Gwy.

Terwijl de reus slaapt, houdt hij een oogje op zijn dochters terwijl ze door de regen en de mist op de berghellingen groeien. Hij ziet hoe regendruppels plassen vormen, die poeltjes worden, die samenvoegen en veranderen in kleine stroompjes die zachtjes langs de helling kabbelen. In zijn dromen kijkt hij naar zijn dochters en hij ziet dat de energie bubbelt en borrelt en klaar is om over te stromen en uit te barsten. Hij weet dat hun tijd gekomen is.

 

De reus wordt wakker

Eenmaal wakker roept Plynlimon zijn dochters bij zich en zegt tegen hen: “Het is tijd dat jullie je bestemming vervullen en je samenvoegen met de zee.” En hij vraagt: “Hoe zal je je bestemming vervullen?”

Aangezien ze waternymfen zijn, willen ze heel graag de oceaan bezoeken en het grote en mysterieuze gebied van de Keltische Zee verkennen en ook de wonderen die er nog achter liggen. Zoals zo vaak met zusters, is het ook bij deze zusters het geval dat ze alle drie een eigen persoonlijkheid en een sterk karakter hebben. Ze drukken hun individualiteit op verschillende manieren uit. De keuze van elke zuster hoe haar bestemming te vervullen, zal een uitdrukking zijn van haar unieke persoonlijkheid en karakter.

 

De keuze van Ystwyth

Ystwyth is de kleinste. Ze heeft altijd haast en is snel bij het nemen van beslissingen of het uitvoeren van taken. Zoals je kunt verwachten, besluit ze snel wat ze wil en neemt de kortste en snelste route nar zee. Ze stapt naar voren en zegt tegen haar vader: “Ik verlang er naar de zee te zien, de zoute lucht te ruiken en de zon zien rijzen en dalen over haar weidse wateren. Ik ga west en neem de korste en snelste route die ik kan vinden om mijn bestemming te vervullen.” Haar vader zegt: “Het ga je goed. Ga en vervul je bestemming. Weet dat we elkaar weer zullen zien!” Hij geeft haar een kus en een omhelzing.

Ystwyth zegt haar zuster gedag terwijl ze de berghelling af springt en danst. Ze verzamelt kracht en snelheid uit de kleine stroompjes en watertjes. Ze stroomt naar het westen, schitterend en sprankelend door het land van Wales, en bereikt de zee veel sneller dan haar twee zusters ooit zouden kunnen. De mensen die in de landerijen wonen waar ze doorheen stroomt, noemen haar de Ystwyth Rivier. De plaats waar ze haar bestemming vervult en de zee bereikt, wordt naar haar vernoemd: Aberystwyth.

 

De keuze van Hafren

Dan stapt Hafren naar voren. Ze zegt dat ze niet zo’n haast heeft. Ze wil het landschap graag eens goed bekijken, de steden van mensen bezoeken en door de koninkrijken stromen. Ze zegt haar vader: “Ik kies om over het land te zwerven en neem de lange route naar de zee. Zo kan ik andere wateren van het land ontmoeten en de wijsheid van de Aarde leren. Ik wil door de grote steden stromen, de mooie stadjes en dorpen van de mensen en hun manieren leren, voordat ik in de zee samenkom met mijn zusters. Ik heb geen haast en wil leren en neem mijn eigen tijd. Onderweg zal ik de velden van de mensen bewateren en verzorgen, maar wee degene die ze mijn lieflijke natuur misbruiken. Zo wil ik mijn bestemming vervullen.” Haar vader zegt: “Het ga je goed. Ga en vervul je bestemming. Weet dat we elkaar weer zullen zien!” Hij geeft haar een kus en een omhelzing.

Hafren zegt haar laatste zuster gedag en doet precies wat ze gezegd heeft. Ze neemt haar tijd en zwerft door het landschap, bezoekt enkele prachtige steden, stadjes en dorpen voordat ze uiteindelijk de Keltische Zee bereikt. Haar stroom kennen we nu als de Severn Rivier, die sereen door het land meandert om de zee in het Kanaal van Bristol te bereiken. Zoals gezegd, als ze misbruikt wordt door gebouwen te dicht aan de waterkant te zetten of haar watergraslanden in te nemen, daar rijst ze op en stroomt over. Hoe dan ook, uiteindelijk vervult ze haar bestemming.

 

De keuze van Gwy

De reus kijkt zijn laatste dochter aan, terwijl ze haar zusters elk hun eigen weg ziet gaan. “En nu is het jouw beurt. Welke richting kies jij voor jezelf?” Gwy heeft geen haast zoals Ystwyth en ze verlangt ook niet naar kennis zoals Hafren. Gwy neigt meer naar schoonheid. Ze besluit dat ze het prachtige land zal ezoeken voordat ze zich bij de zee voegt. Ze stapt naar voren, kust haar vader en zegt: “Ystywyth heeft haast om de zee te bereiken. Hafren zoekt kennis en ervaring. Schoonheid en harmonie met de natuur is wat ik zoek. Ik zoek een weg naar de zee door de valleien en de bossen en alle wezens zullen in mijn stroom een plaats van vrede en vervulling en een toevluchtsoord vinden, waar in hun noden voorzien wordt. Ik breng vreugde en rust waar ik ook ga.” Haar vader zegt: “Het ga je goed. Ga en vervul je bestemming. Weet dat we elkaar weer zullen zien!” Hij geeft haar een kus en een omhelzing.

En zo stroomt Gwy de berg af en meandert vreugdevol door de valleien en de bossen, bezoekt de mooiste landen en stroomt uiteindelijk in de zee. De mensen die aan haar overs leven, noemen haar de Wye Rivier. Ze komt samen bij haar zuster Hafren bij een plek die nu de Severn Estuary genoemd wordt. Onderweg door het Kanaal van Bristol hebben de twee zusters zonder twijfel veel aan elkaar te vertellen, en ook aan hun haastige zuster Ystwyth als ze elkaar uiteindelijk weer samen zijn in de Keltische Zee.

 

De reus valt in slaap

De reus, hoewel hij weet dat hij zijn dochters zal missen, is gelukkig. Hij weet dat ze hun bestemming in het grote geheel aan het vervullen zijn. Hij had al sinds het begin der tijden gekeken toen ze geboren werden in de Welshe mist en regen, die zo vaak de berghellingen bedekten met druppels op planten en rotsen, en groeiden tot plasjes. Deze zullen weer groeien en poeltjes worden, klaar om over te stromen en als stroompjes en watertjes over het land naar de zee te stromen.

Hij is niet verdrietig, want hij weet dat zijn dochters als onderdeel van de grote cyclus terug zullen komen en hem bezoeken, rijdend op de wolken die hoog boven de oceaan gevormd worden. Ze zullen over de zee naar het land geblazen worden, klaar om als regen op de berghelling te vallen. Daar zullen ze even blijven voor ze hun weg naar zee weer zullen maken. En zo zorgt de grote cyclus voor de continue voeding en leven van het land en alle levende dingen die erop leven.

Tevreden dat alles is zoals het moet zijn, valt de reus weer in slaap.

 

© 14/02/2018 zteve t evans

Originele bronvermeldingen vind je terug in het artikel van zteve:
https://ztevetevans.wordpress.com/2018/02/14/a-tale-of-three-rivers-the-ystwyth-the-severn-and-the-wye/

 


Het verhaal van drie rivieren:
De Ystwyth, de Severn en de Wye – het filmpje

Verder vond ik dit filmpje over de drie zusters:
https://www.youtube.com/watch?v=Y_YO-nGHiTQ&feature=player_embedded

Prachtig, vind ik ‘m!


Cawen/aug19


/ | \

 

spinsels

Tree presence

Een van de leuke dingen aan een nieuwe cyclus ontwikkelen, is het onderzoekswerk. Kijk nou toch eens wat een prachtige tekst ik tegen…

TaxusDryade: boodschap over donker

Claudia Miller, de schoondochter van mijn leraar de bomensjamaan Dusty Miller 13th, gaf in juni 2020 een reeks facebook lezingen over verschillende dryades.…

De Negen, Nederlandse steencirkel op de Schaapshoeve

Al van jongs af aan ben ik nieuwsgierig naar mysterieuze plekken. Plekken die volgens de huidige wetenschap niet verklaard kunnen worden: hoe, wat,…

Zwerven over zijpaden: wat doe je in je kullezak?

Nadat ik de eerste twee stukken over het labyrint van Chartres schreef, vroegen de bomen om aandacht. Ik volgde een spoor dat me…

Linde en Eik, Baucis en Philemon

Op instagram post ik elke vrijdag een knipsel over een godin of iets godinnelijks. Soms dwaal ik een beetje af en ontdek iets…

Ereplekje

'Altaar', etymologische herkomst: Latijn, in gebruik geraakt in de betekenis van 'offertafel'. Latijnse herkomst onbekend. Moest waarschijnlijk de inheemse benamingen (en tegelijkertijd de…

Kop en schotel oplossing

Mijn kinderen gaven mij een paar jaar geleden die leuke kop en schotel voor mijn verjaardag. Nu liep ik daar zojuist mee door…

De creatiekracht van Ilsebil

Een van mijn favoriete sprookjes is dat van de Visser en zijn vrouw. Mannetje Timpe Te en zijn vrouwtje Ilsebil wonen in een…

Cyclische beleving van tijd

Al eeuwen worden we in het Westen opgevoed met een lineair tijdsbesef. Je gaat van a naar b in een rechte lijn. Je…

Verander van richting

Van de week zag ik 's morgens vlak bij de Schaapshoeve een prachtige haas. Heel mooi bruin en wat een mooie ogen! Even…

The Dryad Lore of Dusty Miller

Dit Engelstalige artikel over de bomenwijsheid van Dusty Miller 13th schreef ik voor Sacred Energies, online magazine van Energetic Geometry van Dominic Susani…

De Koortsboom van Overasselt

Voor Verborgen Verhalen van de ANWB kwam programmamaker Pascal van Hulst mij op het spoor. Deze podcast serie gaat over bijzondere plekken in…

Gedaanteverwisseling

Er zijn verschillende legenden waar de wintergodin in de tijd van imbolc een bad neemt in een heilige bron en daar verandert in…

Iedereen verlicht in het labyrint

In het ntr programma 'Iedereen verlicht' reist presentator Narsingh Balwantsingh in zijn tuktuk door Nederland op zoek naar 'persoonlijke verhalen van mensen die…

Wat is Awen?

Een vonk van inspiratie Voor mij betekent Awen een vonk van inspiratie, een vonk aangewakkerd en gedragen door de goddelijke Adem. Een klein…

Ode aan de Moeders

Moedernacht Ik kruip op jullie schoot en hef mijn glas Op mijn moeder Op mijn tantes Op mijn grootmoeders Op mijn oudtantes Op…

Meidoorn, boom van de godin

In een eerdere post vertelde ik over de clootie trees (lapjes- of koortsbomen) die je vaak bij heilige plekken kunt vinden. Vaak zijn…

Hoe de boterbloem ontstond

De vrek liep door het veld van de fairies en de fairies wilden van zijn goud. Je kunt immers niet zo maar door…

Om vardanam nama

Soms gebeurt er tussen de regels door iets dat onverwacht diep raakt. In een training over overvloed kwam de Indiase mantra om vardanam…

Donder en bliksem

In de voorbereiding op de volgende bijeenkomst in het labyrint onderzoek ik ook de etymologie van eik en quercus. Het Latijnse quercus wordt…

Het verhaal van de olijfboom

Ik reisde vorige week door Italië, waar ik diep geraakt werd door de schoonheid en kracht van de olijfboom. Ik ging op zoek…

De oproep van de Dwaas

Onder het mom van vrijdag = freyja dag post ik elke vrijdag iets op instagram over godinnen. Op een regenachtige vrijdag vond ik…

Gebaande paden

Bart Jungmann interviewde labyrintcollega Marion Kuipéri en mij over het labyrint. Zijn artikel verscheen in de Volkskrant op 5 juli 2017. Gebaande paden…

Zeemeermin van Zennor

Bij een land aan zee horen verhalen over meerminnen. Dit verhaal komt van Zennor, West Penwith, Cornwall. “An Vorvoren a Senar”Oftewel ‘de Meermin…

Geniet van schoonheid en het leven

Een van mijn buurtbewoners vroeg eens naar het boompje in mijn voortuin. Het was op dat moment wat verwilderd en kon inderdaad best…

Toverketel van inspiratie

Samhain (soowèn) is de tijd waarin de godin in haar gedaante komt van de oude wijze vrouw, de crone. Over de hele wereld…

Als je altijd probeert om normaal te zijn,
zul je nooit ontdekken hoe uitzonderlijk je kunt zijn

- Maya Angelou