Welkom bij Awen
Welkom bij Awen
previous arrow
next arrow
 

Awen is...

Een vonk van inspiratie

Voor mij betekent Awen een vonk van inspiratie, een vonk aangewakkerd en gedragen door de goddelijke Adem. Een klein in-zicht, een kleine in-geving, die Ene die je leidt naar het meesterwerk dat in jezelf verborgen was en nu tevoorschijn kan komen.

Deze Awen website is in 2008 gestart om jou zo'n vonkje inspiratie aan te reiken. Elke maand een nieuwe maandinspiratie in woord en beeld, snuffel door mijn blog spinsels, lees een vorige Cawen inspireert nieuwsbrief, bekijk de godinnen in de hoofdrol bij Vrijdag-Freyadag. De oude maandinspiraties vind je hier.

/ | \

Betekenis en etymologie

Awen is een woord uit het Welsh dat (poëtische) inspiratie betekent, vaak verwijzend naar de goddelijke inspiratie van barden.

Een mooie omschrijving van awen geeft Emma Restall Orr, oprichter van The Druid Network. Zij verwoordt awen als 'stromende geest' ('flowing spirit') en zegt: 'geestesenergie in beweging is de essentie van leven' ('spirit energy in flow is the essence of life'). Elders op internet vond ik: "De zin in het Welsh is 'Creu gwir fel gwydr o ffwrnais awen', wat 'Waarheid scheppen zoals glas uit een oven van inspiratie" betekent.'" (bron: http://www.answers.com/topic/awen)

Het woord awen vindt zijn etymologische herkomst in de Indo-Europese wortel *-uel, dat blazen, waaien betekent. Daarmee wordt awen door sommigen gelijk gezien als chi, ki, prana: universele levenskracht. Door deze betekenis denk ik ook aan het Hebreeuwse woord ruach, met dezelfde betekenis: adem, wind, geest, inspiratie. Wikipedia schrijft: "Awen is de adem van inspiratie, wind van de geest, of adem van het goddelijke dat inspiratie geeft." 

Je vindt het Awen terug in mijn logo als de drie gouden stralen onder de zilveren labyrintische regenboog.


/ | \

“Soms bedenk ik wel zes onmogelijke dingen nog voor het ontbijt!”

- Pippi Langkous

/ | \

Cawen & Labyrinspiratie

welkom@cawen.nl

bel 0611587204