Welkom bij Awen
 

Vrijdag Freyadag 2022-Q1

Vrijdag Freyadag Godinnendag
elke vrijdag een ode aan een godin op instagram of telegram

/ | \

7-1-22 πŸ’ƒπŸΌPerchta

Germaanse en Slavische Perchta wordt weergegeven als oude lelijke heks. Liefst met een grote kromme neus (altijd weer die neus) en een ganzenvoet. Ze beloont ‘vlijt en behulpzaamheid’ met munten en snoep. Je vermijdt haar ongenoegen door je draden goed te spinnen, je huis netjes te houden en bij tijd en wijle een bord pap met honing voor haar klaar te zetten.

Maar Perchta is een wintervrouwe, vrouwe van het spinnen, aanvoerster van de Wilde Jacht, gedaantewisselaar. Zes januari, de dag van de ster, is haar feestdag. Ruim je kerstspullen op en maak plaats voor een nieuw jaar.

Artwork: Frau Perchta by Jack Dupp

/ | \

14-01-22 πŸ’ƒπŸΌ Frigga

Frigga. Noordse Reuzin. Dochter van Jörd, Moeder Aarde. Haar naam betekent de geliefde. Frigga kent ieders lot, maar dat houdt ze geheim. Vrouwe van Wijsheid. Matroonvrouwe, met voorzienigheid, strategie en bescherming. Frigga is verbonden met wolken en mist, die ze zelf met haar spinrok maakt. Haar sleutelbos staat voor de vrouwe van het huis en voor het ontsluiten van wijsheid. Linde is aan haar gewijd.

Artwork: Frigga by Amanda Lindupp

/ | \

21-01-2022 πŸ’ƒπŸΌ Sunna

Sunna, oh, Sunna, wanneer kom je ons Lage Landse zwerk weer vullen met je gouden licht? Sól is een Asin, hemelgodin uit de Noordse mythologie. In een (Germaanse) Merseburgse toverspreuk wordt zij Sunna genoemd. Deze reuzinnedochter reist elke dag door het zwerk, in haar strijdwagen getrokken door twee paarden genaamd VroegWakker en HeelSnel. Ze wordt achternagezeten door de wolf Sköll, die overigens ook achter Sunna’s broer Mani, de maan, jaagt. Rune Sowilo (de zon) staat voor vuurkracht, zonnekracht, daadkracht; overwinning, succes en licht. Ik denk dat Sunna daar ook wel wat van kan.

Artwork: (br)onbekend
pls contact for credits

/ | \

28-01-22 πŸ’ƒπŸΌ Beiwi

Beiwi is de zonnegodin van de Sami. Haar naam betekent Zon. Ze is van het hele jaar, en in het bijzonder van midwinter en midzomer. In de lente wordt boter op de deurposten gesmeerd. De door de zon smeltende boter geeft Beiwi de voeding om sterker te groeien en gedurende de zomer krachtig te stralen.

Beiwi is de beschermvrouwe van gezondheid en geestelijke gezondheid. Haar komst doorbreekt het winterse donker en geeft kracht aan de zieken om te herstellen. Als Sami-Vrouwe is natuurlijk het rendier aan haar gewijd. Haar symbool wordt vaak centraal gesteld op de noaidi drum (Sami sjamaan drum).

Artwork: Beiwe, bringer of light by Fredrik Garinder

/ | \

4-2-2022 πŸ’ƒπŸΌ Brighid

Faoi bhrat Bríde shin
Moge je beschermd worden door de mantel van Brighid
- Ierse zegen

Brighid als zonnegodin, als godin van de dageraad. Het etymologische spoor van haar naam leidt naar de verhevene, de hoge, de rijzende. Het wordt gezegd dat ze tijdens zonsopkomst geboren is. Soms wordt ze gekoppeld aan haar wederhelft de wintergodin. De wintergodin stapt rond 1 februari in de bron, wordt daar gereinigd en komt tevoorschijn als jonge zomergodin.

Brighid is godin van vuur, transformatie, de smidse. Voor haar brandt een eeuwig vuur. Godin van inspiratie, wijsheid, poëzie. Ze is de hoedster van de bronnen. Bij Brighid horen koe en schaap, berk en eik en lijsterbes, raaf, sneeuwklokjes, vuur en kaarsen, drempels en doorgangen, en een groene mantel.

Faoi bhrat Bríde shin.

Artwork: Brighid by Briar Druid

/ | \

11-2-2022 πŸ’ƒπŸΌ Gobnait

Gobnait is een Ierse heilige uit de zesde eeuw. Ze stichtte haar klooster in het veld waar ze negen witte herten zag. Bij haar bron verschijnt nog steeds af en toe een witte hertenbok.

Gobnait is imker en hoedt bijenvolken. Bijen zijn kleine grote alchemisten en de gouden honing die ze maken, is helend. Andere alchemisten onder de hoede van Gobnait vind je in de smidse, waar de smid ertsen transformeert in gereeedschap, instrumenten of decoratie.

11 februari is haar feestdag.

Artwork: St Gobnait of Ballyvourney by Marci Hall

/ | \

18-2-2022 πŸ’ƒπŸΌ Ariadne

Misschien was het niet Ariadne de dochter van koning Minos, maar is het Ariadne de Minoïsche godin. In oude Kretenzische geschriften worden offerandes gedicteerd: “aan alle goden: één pot honing; aan de Vrouwe van het Labyrint: één pot honing”. Ariadne, Vrouwe van het Labyrint, kreeg in haar eentje wat alle goden samen moesten delen.

Als godin uit de Minoïsche matriarchale cultuur wordt Ariadne verbonden aan de slangenkracht. Een slang beweegt met de buik in direct contact over Moeder Aarde en toont een indrukwekkende staaltje vernieuwing met het loslaten van de oude huid.

Artwork: Kretenzische SlangenGodin, 1650 v.Chr.

/ | \

25-2-2022 πŸ’ƒπŸΌ Lakshmi

Lakshmi betekent zoveel als het doel kennen en de bedoeling begrijpen. Deze Indiase moedergodin wordt weergegeven met vier armen: dharma (ethiek), artha (rijkdom), kama (liefde) en moksha (zelfkennis). Lakshmi is verbonden aan overvloed, geluk, kracht, schoonheid en voorspoed. Samen met Parvati en Saraswati vormt Lakshmi de Tridevi (drie-eenheid). Op vrijdag kun je pelgrimeren of vasten in haar naam en haar om voorspoed vragen.

Artwork: artist unknown, pls comment for credits

/ | \

04-03-2022 πŸ’ƒπŸΌ VlierMoeder

Vlier is een godinnenboom, gewijd aan de dames Holle, Hella, Hulda. Hun naam wordt verbonden aan gracieus, vriendelijk, dankbaar, trouw; en soms aan verborgen, verhuld.

De Engelse naam voor Vlier is Elder, wat van het oude woord aeld komt: vuur. Het gaat hier over levensvonk, spirit, ziel. Vlier is een boom van beginnen en eindes, van transformatie en over de drempel stappen. Neem haar raad aan over wat je weg moet leggen en wat je op moet pakken.

Artwork: Little Elder-Tree Mother by Earendiel

/ | \

11-3-2022 πŸ’ƒπŸΌ Norzia

Norzia, Nurtia, Nercia, is Magna Dea Nortia: de Grote Godin Norzia, geheimzinnige godheid bovenaan in het Etruskische pantheon. Norzia is de godin van tijd, lot, bestemming en toeval. Ze gebruikt haar hamer en spijker voor het afsluiten van een cyclus, een tijdbestek, een leven. Haar hamerslag is de onomkeerbare bevestiging van het Lot.

Artwork: Norzia, artist unknown

/ | \

18-03-2022 πŸ’ƒπŸΌ Sheelah

Vandaag is het in Ierland Sheelah’s Dag. Een twist van het lot maakte haar in een krant de vrouw van St Patrick, een prediker uit de vijfde eeuw. Hoewel elke grote man een grote vrouw naast zich heeft staan, is Sheela (Sheila, Shela, Síle) is de vrouwe van de lente-equinox, de soevereine vrouwe van vruchtbaarheid en overvloed.

Als de oude vrouwe die weet heeft van de wereld, kennis heeft over overgangsriten, de helende kruiden kent, is ze een vorm van the Cailleach, scheppingsgodin van lang geleden.

Hef een whiskey of borreltje op haar wijsheid en haar kracht, vandaag.

Artwork: Sheela by Jen Delyth

/ | \

25-03-2022 πŸ’ƒπŸΌ Morana

Morana – Marzanna – Marena – Mara – Mora is een Slavische / Russische wintergodin verbonden met dood en wedergeboorte. Ze hoedt je dromen, kent magie, is moeder van de zielen. Ze draagt een sikkel of zeis en wordt soms vergezeld door een beer, wolven of kraaien.

Haar feesten zijn in de lente, wanneer Morana in de godin van de lente verandert. Dan wordt er een levensgroot beeld, gemaakt van stro en gestoken in vrouwenkleren, in processie langs de huizen gedragen, in elk watertje en poeltje gedoopt en tenslotte verbrand en in de rivier gegooid. Winter vertrekt, lente is er.

Artwork: Morana by lamus dworski


/ | \

Cawen inspireert elke maand:
een portie inspiratie uit het dagelijks leven
nieuwe artikelen
komende activiteiten

Meld je aan!

"Een overvloed van zijn voedt de ziel."

- Paardenkastanje
Tree Angel Oracle, Fred Hageneder