Welkom bij Awen
 

Vrijdag Freyadag 2023-Q1

Vrijdag Freyadag Godinnendag
elke vrijdag een ode aan een godin
volg op instagram facebook en telegram

/ | \

- 155 -
06-01-2023 💃🏻 Ambet, Cubet en Borbet


Heb je dat wel eens gezien, die gekrijte letters en de datum 6 januari + jaartal op de deurpost boven de deur? Misschien een keer toen je op reis was in Duitsland of de Alpenlanden? Er wordt gezegd dat deze zegening staat voor Christus Mansionem Benedicat, Christus zegene dit huis. Of voor de Drie Koningen, Caspar, Melchior en Balthazar.

Andere bronnen spreken over de drievoudige godin, in haar hoedanigheid van de drie gezegende vrouwen, de drie Bethen: Ambet, Cubet en Borbet. Later werden zij Catharina, Margaretha en Barbara genoemd. Deze laatste drie dames worden afgebeeld met een wiel, draak en toren. De van oudsher godinnelijke dames zijn Aarde-, Maan- en Zonnegodin; ze staan voor leven geven, levensloop, dood&wedergeboorte; ze geven vertrouwen, hoop en liefdadigheid.

Het is zes januari. De rooknachten zijn voorbij.
Hun zegen over jouw huis.

Artwork: Die drei Beten von Andrea Poegl

/ | \

13-01-2023 💃🏻 Freya


Op vrijdag de 13e ode aan Freya, Noordse godin van liefde, vruchtbaarheid en magie. Haar naam betekent vrouwe, meesteres en ze wordt gezien als grote geefster. Deze mooie Wanen vrouwe heerst over de vier elementen, beoefent seidr, is krijgster. Bij haar horen mantel, spinrokken, boskat, zwijn. Zij die gestorven zijn in de strijd maken eerst hun opwachting in haar Hal. Freya kiest de helft en stuurt de rest door naar Odin’s dodenrijk Valhalla.

Artwork: Freya by Amanda Lindupp

/ | \

20-01-2023 💃🏻 Frigga


Sommige etymologische sporen brengen Vrijdag naar Frigg’s Dag, niet Freya’s Dag. Wellicht was er ooit een overstapje door het Latijnse Venus Dag. Sommigen stellen dat Wane Freya (zie vorige week) en Aesir Frigga in oorsprong dezelfde Vrouwe zijn. Anderen zeggen van niet. Frigg betekent vrij, lief, geliefd; Freya vrouwe, meesteres. Beide klinken als naam en eretitel.

Geliefde Frigga is maakster van het sterrenstelsel, weefster van het lot en beschermster van huis en haard. Met haar sleutelbos ontsluit Frigga de deuren van wijsheid.

Artwork: Frigg by Ksenia Sherbinina

/ | \

27-01-2023 💃🏻 Sunna

Een weekje later dan vorig jaar, maar mijn verlangen is nu net zo sterk als toen. Sunna, oh, Sunna, wanneer kom je ons Lage Landse zwerk weer vullen met je gouden licht?

Sól (Noords), Sigel (Oud-Engels), Sunna (Germaans). Haar oeroude naam betekent zon en haar gouden lokken stralen als het zonlicht. Elke dag reist deze zonnevrouwe door het zwerk, in haar strijdwagen getrokken door de gouden paarden VroegWakker en HeelSnel. Waar Sunna gaat, brengt ze licht, vriendelijkheid en gaven.

Rune Sowilo (de zon) staat voor warmte, licht en groei; voor vuurkracht, zonnekracht, daadkracht; voor overwinning, succes en voorspoed. Moge het over ons allen stralen.

Artwork: Sunna, carved on linden wood
by medievalgodsends.com


/ | \

Cawen inspireert elke maand:
een portie inspiratie uit het dagelijks leven
nieuwe artikelen
komende activiteiten

Meld je aan!

/ | \

Werifesteria:
verlangend door het bos zwerven op zoek naar mysterie

 - Oudengels werkwoord