Welkom bij Awen
 

Vrijdag Freyadag 2022-Q1

Vrijdag Freyadag Godinnendag
elke vrijdag een ode aan een godin op instagram

/ | \

7-1-22 💃🏼

Germaanse en Slavische Perchta wordt weergegeven als oude lelijke heks. Liefst met een grote kromme neus (altijd weer die neus) en een ganzenvoet. Ze beloont ‘vlijt en behulpzaamheid’ met munten en snoep. Je vermijdt haar ongenoegen door je draden goed te spinnen, je huis netjes te houden en bij tijd en wijle een bord pap met honing voor haar klaar te zetten.

Maar Perchta is een wintervrouwe, vrouwe van het spinnen, aanvoerster van de Wilde Jacht, gedaantewisselaar. Zes januari, de dag van de ster, is haar feestdag. Ruim je kerstspullen op en maak plaats voor een nieuw jaar.

Artwork: Frau Perchta by Jack Dupp

/ | \

 

14-01-22 💃🏼

Frigga. Noordse Reuzin. Dochter van Jörd, Moeder Aarde. Haar naam betekent de geliefde. Frigga kent ieders lot, maar dat houdt ze geheim. Vrouwe van Wijsheid. Matroonvrouwe, met voorzienigheid, strategie en bescherming. Frigga is verbonden met wolken en mist, die ze zelf met haar spinrok maakt. Haar sleutelbos staat voor de vrouwe van het huis en voor het ontsluiten van wijsheid. Linde is aan haar gewijd.

Artwork: Frigga by Amanda Lindupp

/ | \

21-01-2022 💃🏼

Sunna, oh, Sunna, wanneer kom je ons Lage Landse zwerk weer vullen met je gouden licht? Sól is een Asin, hemelgodin uit de Noordse mythologie. In een (Germaanse) Merseburgse toverspreuk wordt zij Sunna genoemd. Deze reuzinnedochter reist elke dag door het zwerk, in haar strijdwagen getrokken door twee paarden genaamd VroegWakker en HeelSnel. Ze wordt achternagezeten door de wolf Sköll, die overigens ook achter Sunna’s broer Mani, de maan, jaagt. Rune Sowilo (de zon) staat voor vuurkracht, zonnekracht, daadkracht; overwinning, succes en licht. Ik denk dat Sunna daar ook wel wat van kan.

Artwork: (br)onbekend
pls contact for credits

 


/ | \

Cawen inspireert elke maand:
een portie inspiratie uit het dagelijks leven
nieuwe artikelen
komende activiteiten

Meld je aan!

"Het was zo'n dag als deze dat Marco Polo naar China vertrok.
Wat zijn jouw plannen voor vandaag?"

- Loesje

/ | \

Cawen & Labyrinspiratie

welkom@cawen.nl

bel 0611587204